Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАВРЪЩАНЕТО НА „ПУХ“

09.02.2023
Театър „Аристон“ в Санремо, 2013 г.

Шест години след последния им концерт, музикантите от митичната италианска група „Пух“ са отново заедно на сцена! Във вторник, 7 февруари, те бяха супер гости на Фестивала в Санремо.

„Пух“, формация с 50-годишна история, продължила от 1966 до 2016 г., обясниха, че са решили да се завърнат в Санремо за 73-то издание на фестивала на италианската песен, защото за тях тази сцена, след победата им през 1990 г. с песента "Самотни мъже", винаги ще има много силна емоционална стойност.

С китка, съставена от техни известни хитове и песента „Самотни мъже“, членовете на „Пух“ отдадоха почит на музиката си, на техния „приятел завинаги“ Стефано Д'Орацио, барабанист, певец и текстописец, който почина през 2020 г., и на Валерио Негрини – първоначалния барабанист на групата, вокалист и неин постоянен текстописец до смъртта си през 2013 г. А театър „Аристон“, намиращ се в град Санремо, е най-подходящото място за това, защото е най-престижната италианска сцена за поп музика.

„Пух“ през 2011 г., отляво-надясно: Доди Баталия, Ред Канциан, Роби Факинети

На сцената бяха Роби Факинети (клавирист, певец и композитор), Доди Баталия (китарист, певец и композитор), и Ред Канциан (бас-китарист, певец и композитор) и Рикардо Фоли (бас-китарист и певец). Последният напуска групата през 1973 г., за да се завърне отново през 2015 г., заедно с оттеглилия се през 2009 г. Стефано, за да се осъществи повторно обединение на Пух, преди групата да обяви своето разпускане в края на 2016 г.

Роби, Доди и Ред започнаха почти 40-минутната китка от песни с „Приятели завинаги“, продължиха с „Дай ми само една минута“, „Остани с мен“, „Толкова я желая“ и „Мисъл“. След това на сцената излезе Рикардо за „Малката Кети“ и „Кой ще спре музиката“, за да се оттегли преди „Самотни мъже“. На подиума в Санремо, „Пух“ бяха акомпанирани от барабаниста Фил Мер, доведен син на Ред Канциан, работил с групата като неин гост-музикант в продължение на няколко години.

Отдаването на почит към Стефано бе направено по следния начин. Песента „Самотни мъже“, по музика на Роби Факинети и текст на Валерио Негрини, бе изпълнена в цялостна версия и в първоначалния й вариант. В това произведение се изявяват четирима основни вокалисти – Доди, Ред, Роби и Стефано. По време на частта, която се пее от Стефано, пред сцената бе спусната завеса, върху която бе излъчено видео с вокалната партия, изпълнена от барабаниста на „Пух“ от представянето на песента на същия фестивал през 1990 г.

Рикардо Фоли по време на последния концерт на „Пух“ през 2016 г.

„Пух“ ще бъдат отново заедно на сцената на стадион „Джузепе Меаца“ (известен и като „Сан-Сиро“ ) в Милано за един-единствен концерт, наречен „ПУХ – ПРИЯТЕЛИ ЗАВИНАГИ“, събитие, което ще се проведе на 6 юли и което обещава да бъде незабравимо.

Родени от идея на Валерио Негрини, основател на групата, за над 50 години кариера „Пух“ са продали над 100 милиона диска, получили са голям списък от награди и признания и са се доказали като истински „пионери“ относно обхванатите теми в техните песни, използването на съвременни технологии и мултимедия и много други.

На 20 февруари в театър „Лирико“ в Милано ще се проведе специална музикална вечер, посветена на Валерио Негрини, по повод десетата годишнина от смъртта му. Гости на вечер ще бъдат не само членовете на „Пух“, които споделиха невероятната история на групата с Валерио, но и Марио Бионди, Кристиан Янсанте, Леонардо Манера и Енрико Руджери.

Стефано Д’Орацио по времето на концерт на „Пух“ през 2016 г.

Събитието се насърчава от ANPIL (Заедно за децата) Onlus, асоциация, с която Валерио е бил много близък и която е създадена, за да помага на децата в Хаити. Асоциацията насърчава качественото образование в Италия и в чужбина от 1998 г., особено в развиващите се страни.

Завръщането на „Пух“ ще бъде свързано и с много други начинания, но те засега остават в тайна.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |