Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПРИМАТИТЕ С НАЙ-ДЪЛЪГ НОС

05.02.2023
Хоботна маймуна (Nasalis larvatus)

Хоботната или носовата маймуна притежава най-дългия нос сред приматите. Изпъкналият и месест нос достига до 18 см дължина.

Хоботната маймуна (Nasalis larvatus) е тревопасен вид и е ендемичен за остров Борнео в Югоизточна Азия. Храни се предимно с листа. Обикновено се придвижва като се катери по дърветата, но и плува добре.

Ловът и унищожаването на естественото им обитание, доведоха до това, че този вид е застрашен от изчезване и сега съществуват само около седем хиляди екземпляра.

Те имат уникална храносмилателна система, която им позволява да използват листата като основен източник на храна. Деветдесет и пет процента от диетата им се състои от листа от мангрово дърво. Те също се хранят с плодове и семена.Хоботните маймуни имат набор от тридесет и два зъба, подобни на човешките. Бактериите им помагат да смилате листата и да неутрализират токсините. Стомахът им представлява една четвърт от телесното им тегло .

Това е териториален вид, срещащ се само на остров Борнео. Обитава смесени и тропически гори, мангрови блата и места край реки. Избягва обезлесени райони и човешки селища.

Женските раждат по едно малко. Мъжките достигат полова зрялост на около четири или пет години, а женските на четири години. Продължителността на живота им е около двадесет години.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |