Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЪРВОТО НА СМЪРТТА

01.02.2023
Тисовата гора Paterzell е една от най-старите защитени територии в Германия

Твърди се, че смъртоносните оръжия, направени от тисово дърво, са му спечелили зловещото прозвище. Дори ледниковата мумия Йоци имаше лък от тисово дърво. Но може би токсичността на растението и неговия донякъде мрачен външен вид са му дали това име.

За тисовото дърво съществуват много мистични истории и суеверия. Келтите почитали дървото като свещено, а германците използвали клоните му, за да се предпазят от демони и зли магии. Твърди се, че дяволът се страхувал от растението. Ето защо тисът се отглежда на много гробища за защита на мъртвите.

Европейският тис (Taxus baccata), известен също като обикновен тис, е много променлив по форма. Дали ще порасне в дърво или ще остане храст зависи от това къде се намира. Тисовото дърво расте много бавно и може да достигне дълбока старост. Притежава различни стратегии за оцеляване, за да може да се конкурира с много по-високите букови, смърчови и елхови дървета. Например то понася повече сянка от всяко друго дърво в Централна Европа. Може да поникне отново и от отсечен или счупен ствол. Тисът се използва и в градинския дизайн – например като жив плет, защото се подрязва лесно и е винаги зелен.

В Хенерсдорф близо до Гьорлиц има тисово дърво, което е на повече от 1400 години.

Тисът е единственото европейско иглолистно дърво, в което почти всички части са отровни. Само месестата част на яркочервените плодове е годна за консумация, но семената в плода също съдържат отрова. При хората дори малко количество причинява дихателна парализа и сърдечна недостатъчност.

Поглъщането на тис (особено игли и семена) също може да бъде фатално за много бозайници. Следните домашни животни са особено изложени на риск: коне, говеда, крави, прасета, котки, кучета, зайци, хамстери, морски свинчета, плъхове, мишки и костенурки. От друга страна, елените и няколко вида птици (скорци, дроздове, зеленика, синигери, зидарки и кълвачи) обичат да ядат тис и понасят алкалоида на отровното дърво.

Плодовете на тиса са ярко червени и ви примамват да протегнете ръка към тях, но внимавайте...

Тисът е защитен вид. Една от причините е вековната свръхексплоатация от хората. През късното средновековие твърдото и същевременно еластично тисово дърво е било много търсено за изработване на лъкове и арбалети. Търсенето е било особено голямо в Англия, родината на английския дълъг лък. Тисът е бил много популярен и като материал за музикални инструменти.

Тисовете са били изсичани безогледно. През 1568 г. например тисовите гори в Бавария са напълно унищожени - херцог Албрехт е обявил, че в Бавария не е останало нито едно тисово дърво.

Собствениците на коне също са унищожавали тисовите дървета. Те са изкоренявали отровните дървета, растящи покрай пътищата, защото 100-200 грама иглички или парчета кора могат да убият кон.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |