Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterВ ПРАЖКАТА БОТАНИЧЕСКА ГРАДИНА РАЗЦЪФНА НАЙ-МАЛКАТА ВОДНА ЛИЛИЯ В СВЕТА

30.01.2023
Nymphaea thermarum

През януари най-малката и най-рядка водна лилия - Nymphaea thermarum – разтвори цветовете си в оранжерията Фата Моргана. Листата на това растение имат диаметър около 1 см.

Nymphaea thermarum вече е поставена в експозицията на тропическата гора в оранжерията Фата Моргана, намираща се в ботаническата градина в Прага.

Някои от растенията в оранжерията Фата Моргана редовно цъфтят през януари. Тази година цъфна и рядката водна лилия джудже, която градинарите присаждат в оранжерията в края на 2022 г.

Този вид водна лилия джудже, най-малката и най-рядката в света е бил известен само от едно малко място в южната част на Руанда, близо до границите с Бурунди и Демократична република Конго. Цветето е растяло в малка влажна зона (с диаметър от 20 до 30 метра), образувана от преливането на сладководен горещ извор, част от термалните извори наречени Амашюза.

Тази водна лилия е открита през 1987 г. от немския ботаник Еберхард Фишер от университета в Кобленц-Ландау. При последващо посещение на мястото той осъзнава деликатния баланс на местообитанието и изпраща няколко екземпляра в ботаническата градина в Бон. Растенията растяли там от много години, но размножаването им не било успешно.

В началото на новото хилядолетие редица фактори, включително отводняване за селскостопански цели, довеждат до пресъхването на термалното езерце, а през 2008 г. водната лилия джудже е обявена за изчезнала. Последните растящи екземпляри в Бон са използвани за разсад, който през 2009 г. е бил даден като част от програма за обмен на Карлос Родригес в Кралските ботанически градини, Кю Гарденс. Той открива, че тази водна лилия трябва да се отглежда точно под повърхността на водата. Впоследствие Родригес успява да отгледа 30 млади растения и видът е спасен от пълно изчезване.

Няма общоприети имена за растението, въпреки че Kралските ботанически градини неофициално го наричат ​​„малка водна лилия от Руанда“. През последните 10 години тази водна лилия се разпространява в ботаническите градини по целия свят. В Чехия първо се отглежда в ботаническата градина в Прага, но сега участват и други чешки градини (градини в Либерец, Пилзен и Требон).„Ботаническите градини имат решаваща роля за опазването на растителния генофонд. Това е както опазването на растения, които са редки и застрашени, така и поддържането на генофонда на видове, които вече не се срещат в природата. Пример за това е цветето Nymphaea thermarum в нашата градина. Отглеждаме го от октомври 2018 г. и оттогава цъфти редовно в съоръженията за отглеждане. Решихме да покажем тези екземпляри и на посетителите", казва Властик Рибка, заместник-отдел по наука.

Nymphaea thermarum принадлежи към семейство Nymphaeaceae (водни лилии). Расте в горещ термален извор, във влажна кал. Листът на водна лилия джудже може да бъде с размери един до два сантиметра. Растението има малки бяло-жълти цветя, които се отварят сутрин и се затварят следобед. Може да цъфти по всяко време на годината.

Водните лилии могат да имат до три вида листа. Най-известните – плаващите – може би нямат нужда от много представяне, защото всеки ги е виждал. Тези листа, които плават на повърхността, се наричат ​​научно "натантни" листа, но те не са първите листа, които водната лилия ще произведе. Когато покълне малка водна лилия, първият, който израства, е (фалшивият) раждащ лист. Все още няма острие и всъщност изглежда като вид коса. Следващите листа вече приличат на листа, но не достигат повърхността на водата. Те са много по-фини от плаващите листа и често са по-големи. Те се различават от плаващите листа по няколко начина и научно се наричат ​​потопени листа.

Ботаническата градина в Прага

Някои водни лилии образуват трети тип листа, които стърчат над водната повърхност и се наричат ​​изплуващи листа. В Чехия този тип листа се срещат само в жълтата водна лилия (Nuphar lutea). Но могат да се намерят и в в Nymphea thermarum. Тези листа обикновено са най-малки и имат твърдо стъбло, което може да задържи листното острие над водата. Този тип листа се образува най-вече в растения, които трябва да се издигнат над водната повърхност по различни причини.

„Това е голямо чудо. Много рядко растение, което вече не се среща в природата. Цъфти сутрин и се затваря около обяд. Първоначално водната лилия джудже растеше в малко термално езеро в Руанда, но след това този биотоп беше повреден и по този начин водните лилии бяха унищожени“, обяснява директорът на ботаническата градина в Прага Бохумил Черни.

„В оранжерията можем да се любуваме и на много други видове растения. Например, тук могат да се видят петдесет вида джинджифил. Имаме и съпътстваща фауна в градината, например четиридесет хамелеона или риби в тропически водоеми“, допълва директорът.

Оранжерията на ботаническата градина е разделена на три части, първата част е сукулентна, втората е низинна тропична и третата част е алпийска, мъглива. Интересна особеност е водопадът.

„Също така действа като овлажнител. Влажността в оранжерията е деветдесет процента, около седемстотин литра се изпаряват от водопада на ден“, каза директорът.

Оранжерията Фата Моргана

Пражката ботаническа градина, която е обширна, с общо почти 30 хектара, е разположена на живописен хълм в Троя – бивше село, днес част от Прага.

Експонатите на открито са идеалното място за релакс и почивка сред 15 000 вида дървета и цветя. Медитативната японска градина очарова с цветовете на рододендрони, божури и нежна сакура през пролетта, през горещото лято там пада лека сянка, а през есента мястото е осветено от ярко обагрените листа на японските кленове. Поляната с божури, прерията в Северна Америка, Декоративната градина или Средиземноморието са само част от местата, където може да се отиде през всеки сезон, за да се разгледат съкровищата на растителното царство.

Оранжерията Фата Моргана предлага и нощни турове - Джунглата, която не спи. Обиколките са с водач в група. Растенията имат различни, интересни цветове и форми през нощта. Посетителите могат да слушат и нощен концерт на тропически жаби.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |