Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ КОСТ

03.04.2019
(CC BY-SA 3.0)

Замъкът Кост е средновековен чешки замък, разположен в резервата Чешки рай, в селцето Либошовице, окръг Ичин, Краловохрадецки край.

Замъкът Кост е построен през 1349 г. Първият негов собственик е Бенеш от Вартемберг. От 1414 г. замъкът преминава в ръцете на Микулаш Зайц от рода Хазмбург. Прекрасно укрепеният замък вярно служи на собствениците си през междособните войни през 15-ти век, като никога не е бил превземан. През 1497 г. родът на собствениците на замъка се прекъсва и Кост става собственост на Върховния канцлер на Чешката република Ян Шелмберк. Веднага е започната реконструкция на замъка и е построен нов представителен дворец.

Интересна особеност на замъка е кулата с трапецовиден план. Неправилният план на кулите, който се среща в много чешки замъци, е бил използван от строителите, за предпазване от залпове по време обсада: снарядите се плъзгат по стената, която не е перпендикулярна на вражеските оръдия, без да причиняват щети.

(public domain)

През 1948 г. замък е национализиран от комунистическото правителство на Чехословакия. По-късно е създаден музей на готическото и ренесансовото изкуство.През 1992 г. е върнат на семейство Кински, заедно с прилежащата земя, като Джовани Кински дал Борджо, син на италианка и чешки благородник, е собственик на този архитектурен паметник и до днес.

Преглед на собствениците

• 1349–1414 Вартемберг

• 1414-1495 Хазмбург

• 1495–1497 Зденек Лев от Рожмитал

• 1497–1524 Шелверг

• 1524-1551 Биберщейн

• 1551-1632 Лобковиц

• 1632–1634 Албрехт фон Валенщайн

• 1634–1637 Лобковиц

• 1637–1738 г.Чернин от Худениц

• 1738–1948 Нетолицки - различни клонове

• 1948–1992 Чехословашката държава

• от 1992 г. Кински дал Борго

(CC BY-SA 3.0)

Легендата за името на замъка

През 15-ти век замъкът Кост вече е бил непревземаема крепост, която много трудно би могла да бъде превзета. Известният чешки военен командир Ян Жижка също не успява. Няколко пъти войниците му тръгвали на щурм, но защитниците на замъка многократно отблъсквали многократно всички набези на врага. И тогава Ян Жижка решил да превземе този замък, като ги обрече на глад. Войските му затворили всички пътища в долината, а няколко седмици по-късно в замъка Кост започнал глад: настъпил ден, в който от провизиите останали само свинска глава и мех с вино. Защитниците на замъка вече са започнали да мислят как да се предадат на врага, когато готвачът предложил изобретателен план, с радост подкрепен от коменданта на крепостта.

Същата вечер хуситските воини, които стояли на стража при стените на замъка, дочули звъна на чашите, шума от посудата и възгласите, и песните на защитниците на замъка. Поклащайки глава, войниците на Жижка говорели, че техният командир е избрал погрешен начин. А отвътре, зад стените на замъка припадащите от глад негови защитници хвърлили през крепостната стена свинската глава и меха с вино, извиквайки: „Забавлявайте се с нас, хусити! Имаме много храна и вино, ще празнуваме още много дни!” В армията на Жижка се надигнал ропот и той нямал друг избор, освен да премахне обсадата и да изтегли армията си от стените на този чешки замък.

Казват, че Ян Жижка е бил много ядосан заради провала си и си казал: "Този замък е твърд като кост. Само куче може да го изяде!" Оттук и името на този замък - "Кост". А тогавашният собственик на замъка Микулаш Зайц от Хазмбург в памет на това събитие добавя глава на глиган към герба на замъка.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |