Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПРИ ПИНГВИНИТЕ СА ОТКРИТИ ЗАЧАТЪЦИ НА САМОСЪЗНАНИЕ

28.01.2023
Пингвин Адели

За да разберат дали животното отделя своето „Аз“ от външния свят, най-често проверяват дали то се разпознава в огледалото. И сега дивите пингвини Адели, живеещи в Антарктида, са добавени към списъка с животни, потенциално способни да преминат този тест.

Самосъзнанието, тоест съзнанието на субекта за себе си, за разлика от другите околни обекти, е рядкост в животинския свят. Най-често, за да идентифицират способността на даден вид за самоосъзнаване, учените използват огледален тест, при който ярък знак (най-често с боя) се нанася незабележимо върху тялото на животно, разположен така, че то да може да го види в огледало. След това учените предоставят на животното огледало и наблюдават поведението му.

Дори малките деца не могат да преминат огледалния тест до възраст от около година и половина, а сред бозайниците някои маймуни, слонове, делфини и прасета успешно се справят с него, сред птиците - врани, свраки и гълъби. Любопитно е, че онези видове, които смятаме за много „интелигентни“ (например кучетата и новокаледонските гарвани), може да не се разпознаят в огледалото.

За да разберат дали пингвините могат да се разпознаят в огледалото, индийски учени са пътували до група острови в източна Антарктика, за да проведат четири експеримента с дивите пингвини Адели. По време на експериментите птиците попадат на огледала в различни ситуации: изследователите просто поставят огледалата на земята, поставят ги в картонена кошара, залепват стикери върху тях, които имитират външния вид на друг пингвин, и поставят специални нагръдници върху животните, участващи в експеримента, заменяйки ги със следи от боя.

Най-любопитни са били резултатите от експеримент, при който птиците влизат в ограда, направена от картон с огледало в далечния край. Когато са стигнали до огледалото, пингвините се се държали така, сякаш се изучават в отражението, обръщали са глави и са пляскали с крила. Те обаче не са реагирали по никакъв начин, когато са се видяли с нагръдник, а при среща с огледало със стикери са се притеснили и активно се опитали да ги махнат.

С други думи, резултатите от проучването все още са нееднозначни. Въпреки това, поведението на пингвините пред огледалото и освен това, липсата на специална реакция към случайно видяно отражение (много животни веднага се „провалят“ на теста, когато започват да се държат с отражението си като с роднина) предполагат, че тези птици имат зачатъци на самосъзнанието.

Проучването е публикувано в bioRxiv.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |