Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОТКРИХА НАЙ-ГОЛЯМАТА В СВЕТА ТРЪСТИКОВА ЖАБА

24.01.2023
Женска тръстикова крастава жаба, обитаваща пустинята Тахана, Северни Територии, Aвстралия

Охранителите в природен парк за диви животни в североизточната част на Австралия са открили гигантска тръстикова крастава жаба с тегло 2,7 килограма.

Земноводното е наречено „Тодзила“ („Toadzilla“), на известното филмово чудовище Годзила (Godzilla) и английския термин за жаба – „тод“ („toad“). Открито е на 12 януари в националния парк Конуей в щата Куинсланд миналата седмица от служители на парка. Това е може би най-големият, регистриран до сега в света представител на вида.

Книгата на рекордите на Гинес досега е регистрирала екземпляр с тегло 2,65 килограма, като най-тежката гигантска жаба. Жабата, наречена Prinsen (Принц), е открита в Швеция през 1991 г.

Кайли Грей, рейнджър в националния парк Конуей, който за пръв път забелязва Тодзила по време на обход, казва, че жабата вероятно е наддала на тегло от диета, богата на насекоми, влечуги и дребни бозайници.

„Тя почти приличаше на футболна топка с крака. Така тя получи прякора Toдзила“, споделя Грей.

Кайли Грей разказва, че са открили жабата до превозното им средство, когато са спрели, за да оставят змия да пресече пътя им.

„Пресегнах се и хванах тръстиковата жаба и не можех да повярвам колко е голяма и тежка“, казва Грей.

Жабата е върната обратно в базата на рейнджърите, където е претеглена.

Колегата на Грей, старши рейнджър Бари Нолен казва, че в крайна сметка жабата е била евтаназирана, както е обичайно за животни, които представляват заплаха за австралийската екосистема, и е била дарена на музея на Куинсланд.

Родом от Южна Америка и континенталната част на Централна Америка, тръстиковите жаби са пренесени за първи път в Австралия през 1935 г. като биологичен контрол срещу тръстиковите бръмбари. Тъй като нямат естествени врагове в Австралия, те са се размножили бързо и са започнали да застрашават други животински видове с ненаситността си. И това е и причината те да достигат такива огромни размери там.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |