Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КАК РАБОТИ GPS?

18.01.2023
GPS системата се състои се от три части: сателити, наземни станции и приемници.

GPS (съкращение от Global Positioning System) е система, в която участват от повече от 30 навигационни спътника, наземни станции и приемници.

Хората от древни времена са гледали към небето, за да намерят своя път. Древните мореплаватели са използвали съзвездията на нощното небе, за да разберат къде се намират и накъде отиват. Днес всичко, от което се нуждаем за да разберем къде точно се намираме, е обикновен ръчен GPS приемник. Но все още имаме нужда от обекти високо в небето. Вместо звезди използваме сателити. Над 30 навигационни спътника се носят високо над Земята. Тези сателити могат да ни кажат точно къде се намираме.

Какво е GPS?

GPS е система. Състои се от три части: сателити, наземни станции и приемници.

Сателитите действат като ориентири в небето - ние знаем къде трябва да бъдат във всеки един момент.

Наземните станции използват радар, за да се уверят, че наистина сателитите са там, където трябва да бъдат.

Приемник, какъвто може да намерите в телефона си или в колата си, непрекъснато приема сигнали от сателитите и наземната станция. Той е програмиран да знае къде са GPS сателитите във всеки един момент. Компютърът на приемника изчислява колко бързо пристигат сигналите от различните сателити и така разбира кои са четирите най-близките до него сателита, а това показва къде на земната повърхност се намира приемника. По този начин вашето местоположение на Земята може да бъде определено с точност до няколко метра. По-високотехнологичните приемници обаче могат да разберат къде се намират в рамките на няколко сантиметра.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |