Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КАК ЗАПАМЕТЯВАМЕ ПРОСТРАНСТВОТО

08.01.2023

Нови изследвания разкриват, че мозъкът съхранява информацията за пространството под формата на разширяващ се пясъчен часовник.

Учените от Института Salk (САЩ) установиха, че невронните мрежи на хипокампуса (област на мозъка, която е отговорна за съхраняването на паметта, наред с други функции), отговорни за пространственото възприятие, не се променят по линеен начин, а в съответствие с хиперболичната геометрия.

Резултатите, публикувани в списанието Nature Neuroscience, показват, че хипокампалните неврони, отговорни за пространствената навигация, паметта и планирането, се разполагат в пространството в съответствие с нелинейната хиперболична геометрия или геометрията на Лобачевски. При нея триизмерното пространство се разширява експоненциално навън, с други думи има формата на пясъчен часовник.

По време на изследването учените са използвали усъвършенствани изчислителни подходи и хиперболична геометрия, за да обяснят по-добре възприемането на биологични знаци, като миризмите. Сега авторите са показали, че геометрията на Лобачевски е свързана с невронните реакции, тъй като хиперболичните карти на сетивните молекули и събития се възприемат от невроните, които формират карти на пространството в мозъка.

Експерименти с плъхове показват, че връзките на невроните за пространството в мозъка се разширяват динамично в зависимост от времето, което животното прекарва в изследване на околната среда. Когато плъхът се е движел по-бавно, той е имал време да получи повече информация, което довело до по-голямо увеличение на невронните мрежи.

Резултатите от изследването ще позволят по-добро разбиране на невронната активност в различни части на мозъка. В допълнение, те са важни за анализиране на данни за невродегенеративни разстройства, като болестта на Алцхаймер.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |