Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ В СВЕТА РАДИОТЕЛЕСКОП

06.01.2023
Художествена представа за централното ядро с диаметър 5 км на антените с решетка от квадратни километър (SKA).

Интерферометърът, чиито рамена са разположени на различни континенти на Земята, ще може да регистрира раждането на първите звезди във Вселената и да забележи работата на радарите на далечна екзопланета, където може да има живот.

Square Kilometer Array (SKA) е междуправителствен международен проект за радиотелескопи, който се изгражда в Австралия (ниска честота) и Южна Африка (средна честота). Комбиниращата инфраструктура, Square Kilometer Array Observatory (SKAO) и централата се намират в Jodrell Bank Observatory в Обединеното кралство. Ядрата на SKA се изграждат в южното полукълбо, където гледката към галактиката Млечен път е най-добра и където радиосмущенията са най-малко.

Замислен през 1990-те и допълнително разработен и проектиран в края на 2010-те, когато бъде завършен, той ще има обща събирателна площ от приблизително един квадратен километър. Той ще работи в широк диапазон от честоти и размерът му ще го направи 50 пъти по-чувствителен от всеки друг радио инструмент. Ако бъде построен по план, той трябва да може да изследва небето повече от десет хиляди пъти по-бързо от преди. С приемни станции, простиращи се на разстояние от най-малко 3000 км от централното ядро, той ще предоставя изображения с най-висока разделителна способност в цялата астрономия.

ASKAP антените на CSIRO в MRO в Западна Австралия

Консорциумът SKAO е основан в Рим през март 2019 г. от седем първоначални страни членки, като впоследствие се присъединиха няколко други; към 2021 г. има 14 членове на консорциума. Тази международна организация има задачата да построи и експлоатира съоръжението. Проектът има две фази на строителство: настоящата SKA1, обикновено наричана само SKA, и възможна по-късна значително разширена фаза, понякога наричана SKA2. Строителната фаза на проекта започна на 5 декември 2022 г. както в Южна Африка, така и в Австралия.

Square Kilometer Array (SKA) се разработва от около 30 години и едва сега в Австралия започна строителството на нейния „първи етап“ – масив от повече от сто хиляди SKA-Low антени. Учените наричат ​​бъдещия инструмент един от най-големите научни проекти на века. Той ще позволи да се надникне в най-ранната Вселена, в епохата, когато в нея са изгряли първите звезди и са се появили първите галактики, и може би ще помогне в търсенето на извънземни цивилизации. Това се казва в прессъобщение на международния консорциум SKA Organization.

SKA е радиоинтерферометър, състоящ се от много антени, разположени възможно най-далеч и действащ като един телескоп с голяма разделителна способност. Първата част от инструмента ще бъде масивът SKA-Low, който започна да се строи в Западна Австралия с година закъснение. Той ще включва 131 072 антени, предназначени да откриват нискочестотни радиосигнали. Втората фаза ще бъде набор от близо 200 антени SKA-Mid, разположени в Южна Африка. Централата на SKA работи в университета в Манчестър.

Автоматична система за широколентов радио скенер е била използвана за изследване на нивата на радиочестотен шум в различните кандидат-места в Южна Африка.

Очаква се инструментът да позволи изследването на далечни пулсари - бързо въртящи се неутронни звезди, които служат като източници на радиация и гравитационни вълни. Способността му да вижда най-отдалечените обекти ще помогне да се разбере по-добре произходът и еволюцията на първите галактики и дори да се надникне в „тъмните векове“ на Вселената, предшестващи появата на първите звезди.

В допълнение, членовете на консорциума на организацията SKA отбелязват, че чувствителността на интерферометъра "ще ни позволи да открием радар на летище на планета близо до звезда на десетки светлинни години" или "мобилен телефон в джоба на астронавт на Марс, на 225 милиона километра." Това прави SKA обещаващ инструмент за търсене на възможен сигнал от извънземни цивилизации.

SKA се оценява на 1,8 милиарда евро през 2014 г., включително 650 милиона евро за фаза 1, което представлява около 10% от планираната способност на целия масив от телескопи. През почти 30-годишната история на междуправителствения проект имаше множество забавяния и нарастващи разходи.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |