Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ДЕПРЕСИЯТА Е ПО-ЧЕСТО СРЕЩАНА ПРИ ЖЕНИТЕ, ОТКОЛКОТО ПРИ МЪЖЕТЕ

27.12.2022

Американски учени установиха, че развитието на депресия при жените е свързано с генетиката.

Нежният пол страда от клинична депресия два пъти по-често от силния. По този повод могат да се направят много различни предположения, включително и свързани със специфичното възпитание на момичетата и налагането им на „пасивна” роля – например в любовните отношения. Но малко се знае за молекулярните механизми на развитие на депресия при различните полове.

Учени от Медицинския факултет на Икан в планината Синай, Питсбъргския университет и Югозападния университет на Юта (САЩ) решават да хвърлят светлина върху този въпрос. Изследването им е публикувано в списанието Science Advances.

Работата се основава на идентифицирането на първоначалните полови разлики в експресията на дълги некодиращи РНК (lncRNA) и по-специално на типа lncRNA, наречен от изследователите FEDORA. Учените са работили с мозъчните тъкани на наскоро починали хора и са сравнявали нивата на експресия на FEDORA при мъже и жени - както тези, които са страдали от депресия, така и тези, които не са били диагностицирани с такава диагноза.

Освен това авторите на работата са изследвали генните разлики при хора, на които е предписван кетамин като лек за депресия. Оказало се, че най-високо ниво на FEDORA има при жените, страдащи от хронична депресия, а най-ниско – при представителките на нежния пол, приемащи кетамин.

Проучването обаче е извършено и върху живи пациенти. Анализът на кръвните проби показва по-високо ниво на експресия на FEDORA при жени, диагностицирани с депресия, в сравнение с нежния пол, които не страдат от това заболяване.

Втората фаза на изследването, вече при мишки, показва, че животните, генетично програмирани да експресират високи нива на lncRNA, имат по-високи резултати по FEDORA, както и повече симптоми на тревожност и депресия. И това отново се оказва вярно само за женските мишки. Ето защо учените предполагат, че поради такива генетични особености женският пол е по-склонен да страда от депресия.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |