Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КРАМПУС И ДЯДО КОЛЕДА

19.12.2022
Посещение на Дядо Коледа и Крампус. Илюстрация във вестник от 1896 г.

Всеки декември Дядо Коледа се появява и раздава подаръци на добрите деца по света. Но според някои митове децата, които са се държали зле, биват посещавани от много страшно същество.

Крампус е митично създание, което често се изобразява с рога и демонично лице. Според мита, който вероятно произхожда от днешна Германия и Австрия, създанието наказвало деца, които се държали лошо.

Крампус се нарича още Klaubauf, Toife, Toifi или Toifl. Традиционно Крампус се появява вечерта на 5 декември - „Krampus Nacht“. Той търси деца, които се държат лошо, като ги удря с клон на дърво, или ги отвлича в кошница. Ако децата са били „добри“, те няма да бъдат отвличани или удряни, а вместо това ще получат подаръци от Дядо Коледа.

Хората понякога се обличат като Крампус на 5 декември и участват в събития, наречени „Крампус бяга“. Това е особено популярно в Германия и Австрия. Не е съвсем ясно кога и как са започнали тази обичаи, но най-вероятно тази традиция има няколко произхода.

По време на Просвещението (1685-1815) Крампус се появява във Виена, където е бил използван като образователен инструмент за възпитание на децата в послушание и дисциплина.

Преданията за Крампус най-вероятно произхождат от Бавария след края на Тридесетгодишната война (1618-1648). През XVII и XVIII век карнавалните паради стават популярни в Бавария и планинските райони на Австрия и Крампус е бил част от тях. Властите са се опитвали да забранят тези паради, отчасти защото младите хора са се напивали и бунтували.

Но ако през 1800 г. това се практикува само в малки региони в Бавария, Тирол и Залцбург, то в днешно време празненствата на Крампус са популярни в цял свят. Най-вероятно това се дължи на напредъкът в технологиите и социалните медии.

Модерен Крампус с бензинова резачка.

Крампус не е единственото чудовищно създание, което се появява по това време на годината. Например, 12 декември е посветен на Perchta - същество, подобно на вещица, което търси да изкорми момичетата, които не са изплели необходимото количество за годината. Плетенето на дрехи е било от съществено значение за оцеляването в Южна Германия и Алпийска Австрия и митът за това създание е насърчавал момичетата да плетат.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |