Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОЛЕДНА РИБЕНА СУПА

17.12.2022

Чешката рибена супа е ястие, традиционно сервирано на Бъдни вечер. Приготвя се с глави и кости на шаран (друг коледен специалитет), кореноплодни зеленчуци, вода и подправки.

В зависимост от вкуса към чешката рибена супа може да се добави и мляко, рибни яйца, месо от шаран, прясна сметана или бяло вино. Някои добавят и чесън (така изпълняват принципа за „ядене на чесън“ на Бъдни вечер). Крутони от бял хляб, пържени в масло, често се сервират като гарнитура към тази супа.

Рибената супа е ястие, което е част от много национални кухни, обикновено се приготвя от риба, от нейните части или евентуално и от морски дарове, от зеленчуци, подправки и вода или бульон. Рецептите понякога се различават значително в зависимост от различните кулинарии.

Рибената супа от шаран е един от традиционните символи на чешката Коледа. Мнозина дори не могат да си представят вечерята на Бъдни вечер без нея. В някои семейства тази празнична супа е дори основата на цялата вечеря. Сервира се най-често сгъстена с Ру (сгъстител за супи и сосове, приготвени от мазнина и брашно), с мляко и хайвер, ароматизиран мускатов цвят и с хрупкаво препечено бутер тесто, нарязано на кубчета.

Рибена супа обаче не се готви във всички чешки домакинства. Доста често хората носят любовта си към това ястие от родното си семейство. Не са изключение обаче и хората, които в зряла възраст свикват с рибената супа.

Чешката коледна рибена супа е ястие, характерно само за чешката кулинария, а е и с ограничен период на поява, тъй като обикновено не се готви в чешките семейства по друго време на годината. Въпреки че рибената супа е популярна в Словакия, на Бъдни вечер там се консумира супа със зеле, наречена капустница. Но по време този празник словаците, както чехите, се наслаждават на шаран с картофена салата - коледен деликатес, традиционен за двата народа.

Традицията да се сервират рибни деликатеси на Коледа е известна още от Средновековието. Рибата се консумира почти от древни времена като типично постно ястие. Въпреки това, след унищожаването на много рибарници по чешките земи по време на Тридесетгодишната война (обхващаща периода от 23 май до 24 октомври 1618–1648, състояща се от серия конфликти, които започват от владенията на австрийските Хабсбурги, разпростират се в цялата Свещена Римска империя и накрая въвличат по-голямата част от Европа), шаранът става сравнителна рядкост и се консумира само в региони, където е оцеляла традицията на развъждане и отглеждане рибите в рибарници, един от които е региона Tршебонско.

Още от онези времена чехите са се наслаждавали на рибена чорба на Бъдни вечер. Второто ястие тогава не е било пържен шаран с картофена салата, както е сега, а също и черен шаран с плодов сос и кнедли. Според книгата „Народна Коледа в Полаби“, издадена през 1999 г., шаранът е бил рядкост в други чешки региони до началото на XX век. По това време само семейства от средната класа са можели да си го позволят. Затова в чешката народна кухня рибената супа често е била заменяна с гъбена или бобена супа, както и със супата кисело.

Рецепти за рибена супа фигурират още в издадената през 1826 г.„Домашна готварска киига“, написана от чешката будителка и авторска на кулинарни книги Магдалена Добромила Ретигова.

Чешката рибена супа е много подобна на супата калдоун. чиято основа е бульон, приготвен от вътрешности и дреболии, получени при обработката на домашни птици. Само че вместо вътрешности и обрезки се използва "материалът", останал след "разглобяването" на шарана: глава, мляко или хайвер, черен дроб или дори обрезки, останали от филетирането. Кореноплодни зеленчуци, маслено желе, индийско орехче или цвете за типичен вкус. Като плънка към супата се добавят отстраненото от главата месо и костите и приготвените в масло крутони.По Коледа, във времената на социалистическа Чехословакия, в менюто на някои ресторанти и столове е присъствала и рибената супа. Затова този специалитет е включен и в обвързващата "книга за приготовления" (Рецепти за топла кухня). Рибената супа от шаран съдържа освен всичко друго и мляко. Дори в някои семейства добавят мляко към рибената чорба (в днешно време е по-скоро сладка сметана). Бульонът е от кореноплодни и телешки и свински кости.

„Книгата за приготовления“ се е отнасяла за вечерящите, които не консумират шаран, а само филе. Супата от филе обаче има различен характер от класическата коледна рибена супа. Въпреки че съдържа и кореноплодни, като подправка се използва смлян червен пипер, който напълно променя вида и вкуса на супата. Бульонът се приготвя от свински и телешки кости и кореноплодни зеленчуци.

Фалшива рибена супа

Така наречената фалшива рибена супа не е нищо повече от основа от кореноплодни зеленчуци, сотирана в маслено руло, покрито с нерибен бульон. Приготвя се по същия начин като рибена супа или калдоун.

Препоръчително е да се запържи грубо брашно или грис върху рулата, така че фалшивата рибена супа да има консистенция, напомняща на варен хайвер. Подправките са същите - чесън, цвят. Фалшива рибена супа се готви в домакинства, където:

- не желаят рибена супа непременно,

- където менюто за Бъдни вечер се приготвя от различен вид риба, а не от шаран, поради което липсват глави и други неща, необходими за рибената супа.

- или само една порция за тези, които не обичат рибена супа, но не искат да седят необщително на масата с празна супена чиния.

Рецепта за чешка коледна супа

За да приготвим рецептата за коледна рибена супа са ни необходими: глава на шаран, шаранови дреболии, яйца или мляко и други вътрешности, лук, 150 г масло, 300 г кореноплодни (моркови, магданоз, целина), черен пипер, джинджифил, сол, 50 г масло и 50 г гладко брашно за Ру, както и магданоз.

В маслото се запържват настърганите корени и ситно нарязания лук. След като зеленчуците придобият кафяв цвят, залейте с вода и добавете главата на шарана и дреболиите. Гответе всичко на слаб огън около 20 минути. След това прецедете супата през цедка и овкусете със сол, черен пипер и джинджифил. Сгъстява се със светъл маслен бульон, добавя се хайвер или мляко и дреболии и се вари още 10 минути. След като го оставим настрани, добавяме одраното месо от главата на шарана и дреболиите, както и връзка магданоз. Рибената супа се поднася със запържени в маслото кубчета хляб.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |