Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

С КАКВО СА СЕ ХРАНИЛИ ПЪРВИТЕ ДИНОЗАВРИ

13.12.2022
Diplodocus longus

Анализът на зъбните характеристики на ранните представители на динозаврите показва, че някои от по-късните тревопасни животни първо са били месоядни. Дори предците на дълговратите сауроподи изглежда са били месоядни в началото.

Способността да променят диетата си в началото на тяхната еволюция може да е изиграла важна роля в успешната еволюционна траектория на динозаврите. Проучване, публикувано в Science Advances, хвърля светлина върху това как са се хранили пионерите в ерата на динозаврите преди около 200 милиона години.

Динозаврите са били изключително успешна група животни. Те са доминирали в сухоземната дива природа за огромен период от време, до жестокия им край преди 66 милиона години. В дългата си история на развитие тези животни са се формирали в много различни групи и видове, които са съществували основно в периодите юра и креда. Чрез различни форми, размери и диети те са успели да завладеят множество екологични ниши в природата.

Но как е започнало това? Според находки от вкаменелости, първите динозаври са се появили преди около 235 милиона години - през периода триас. Характеристиките на ранните представители са били доста по-скромни от тези на по-късните динозаври. Въпреки това, някои черти изглежда са позволили на динозаврите да оцелеят след масовото изчезване на границата между триас и юра и впоследствие да процъфтяват, за да се превърнат в доминираща група за остатъка от мезозоя. Тяхната адаптивност към различни диети може да е изиграла важна роля за това.

„Скоро след появата им динозаврите показват интересно разнообразие от форми на череп и зъби. Това кара палеонтолозите да предположат, че различните видове са експериментирали с различни диети“, казва водещият автор Антонио Балел от университета в Бристол.

„Използвахме редица нови изчислителни методи, за да разберем формата и функцията на зъбите на ранните динозаври и да ги сравним със съвременните влечуги. Това включваше математическо моделиране на формите на зъбите им и симулиране на техните механични реакции към силите на захапване с помощта на технически софтуер“, обяснява ученият.

Учените са използвали този метод в случая с изкопаемите зъби на динозаври, които се считат за ранни представители на важни линии - тероподите, които по-късно включват T-rex, трицертатопс и савроподоморфите, от които в крайна сметка произлизат гигантите с дълги вратове.

„С нашия набор от инструменти вече успяхме да определим числено колко сходни са характеристиките на ранните динозаври с тези на съвременните животни, предоставяйки солидни доказателства за тяхната диета“, казва съавторът Майк Бентън. Оказва се, че ранните тероподни динозаври са имали остри, извити и подобни на остриета зъби с малки резци, които наподобяват тези на съвременните варанови гущери. Поради това те са класифицирани като месоядни животни.

„Нашите анализи предполагат, че Ornithischia – групата, която включва много растителноядни видове като рогатите динозаври, бронираните анкилозаври и други, първоначално са били всеядни“, казва старши автор Емили Рейфийлд от Бристолския университет.

В случая с ранните Sauropodomorpha става ясно, че тези предшественици на тревопасни динозаври с дълги вратове първо са били месоядни и след това са преминали към растения.

„По време на късния триас и ранния юрски период те започнали да експериментират с различни диети“, пишат изследователите. Според тях типичната чисто растителна диета на Ornithischia и Sauropodomorpha е сравнително късна еволюционна иновация.

„Изглежда, че един аспект, който е направил първите динозаври специални е, че те са развили различни диети през триаса и ние смятаме, че това е ключът към тяхната еволюция и екологичен успех“, казва палеонтологът.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |