Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПОЯСЪТ НА КАЙПЕР

09.12.2022
Поясът на Кайпер. С буквите J, S, U, N са отбелязани планетите-гиганти в слънчевата система Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Жълтият диск е приблизително с размера на орбитата на Марс.

Поясът на Кайпер все още е много мистериозно място, което учените тепърва започват да изследват. Той е регион от ледени тела с форма на поничка отвъд орбитата на планетата Нептун.

Слънцето е в центъра на нашата слънчева система. Около него се движат осем планети: Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. След орбитата на Нептун има пръстен от ледени тела, наречен пояса на Кайпер. Това е мястото, където се намира планетата джудже Плутон. В този далечен регион на нашата слънчева система може да има милиони ледени обекти, наричани най-общо обекти от пояса на Кайпер или транснептунови обекти. Освен Плутон и комети, в пояса на Кайпер има още парчета скали, лед, и други планети джуджета. Толкова е далеч, че отнема 557 години, за да обиколи Слънцето.

Астрономът Джерард Кайпер

Поясът на Кайпер е кръстен на учения Джерард Кайпер. През 1951 г. той изказва идеята, че пояс от ледени тела може да е съществувал отвъд Нептун, когато се е формирала слънчевата система. Така се е опитвал да обясни откъде идват кометите с малки орбити. Никой не е можел да види какво има там, защото е трудно да се видят малки комети близо до Нептун дори с най-добрите телескопи. Но Кайпер направил предположение и се оказал прав.

Космическият кораб New Horizons

Междупланетната космическа сонда New Horizons беше изстреляна през 2006 г. с основна мисия да извърши проучване на Плутон през 2015 г. и вторична мисия за прелитане и изследване на други обекти от пояса на Кайпер. Благодарение на New Horizons, учените получиха много данни и снимки на обекти от това загадъчно място.

Комбинирано изображение на обекта от пояса на Кайпер 2014 MU69 (Ultima Thule), съставено от данни, получени от космическия кораб New Horizons, прелетял покрай него на 1 януари 2019 г.

Подобно на астероидния пояс, поясът на Кайпер е регион на останки от ранната история на слънчевата система. И както при астероидния пояс, той може би също е формиран от останките на гигантска планета.

Поясът на Кайпер не трябва да се бърка с облака на Оорт, който е много по-отдалечен регион от ледени, подобни на комети тела и заобикаля слънчевата система, включително и пояса на Кайпер. Както облакът на Оорт, така и поясът на Кайпер се смятат за източници на комети.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |