Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОЙ Е НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИЯТ ПАПАГАЛ

07.12.2022
Жако или сив папагал (Psittacus erithacus)

Папагалите са известни със способността си да имитират човешка реч. Но кой от многото видове на тези пернати е най-способен?

Папагалите са способни да имитират човешки звуци и думи, но колко добре го правят? Колко думи средно помни един „говорещ“ папагал, вярно ли е, че женските учат по-лошо от мъжките, разширява ли се речникът на птицата с възрастта - на всички тези въпроси отговорят американски изследователи, които са направили най-големия сравнителен анализ на гласовите способности на 73 вида папагали.

Данните са събрани от публичния научен проект What Does Polly Say? (Какво казва Поли?): Собствениците на папагали са попълнили стандартен въпросник, като са докладвали броя на човешките думи и фрази, използвани от техните папагали, мелодиите, подсвирквани от птиците, и използването на звуци на човешка реч в контекст. Това е позволило да се получи информация за почти 900 птици.

Оказва се, че вокалните възможности на „Поли“ зависят от много фактори, например от вида на папагала: някои птици, по-специално жако, запомнят средно около 60 думи, амазонките и папагалите какаду — 20-30 думи, а корелите и неразделките лесно имитират звуци, а не думи. В същото време речниковият запас почти не зависи от възрастта на птицата: 50-годишни и петгодишни птици от един и същи вид са еднакво „красноречиви“.

Що се отнася до пола, резултатите варират в зависимост от вида: при някои папагали мъжките и женските са еднакво склонни да повтарят думи, при вълнистите папагали мъжките са „по-приказливи“ от женските, а при жълтоглавите амазонки, напротив, женските говорят по-охотно от мъжките. Изследователите обаче не изключват, че в този случай техните данни може и да са изопачени от собствениците на самите птици: 74% от анкетираните, които не са сигурни за пола на своите домашни любимци, ги посочват като мъжки.

Изследователите отбелязват също, че по-голямата част от птиците (около 89%) не произнасят думи и звуци на случаен принцип, а в подходящия контекст: например, заявяват „Време е за ядене“ при вида на подредената маса за вечеря. С други думи, птиците не просто "папагалстват", но и разбират какво и кога да кажат. Получените данни могат да послужат като основа за изучаване на физиологичните, невробиологичните и еволюционните основи на акустичната комуникация в природата.

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |