Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОЛКО ЗВЕЗДИ ИМА В КОСМОСА?

03.12.2022

Погледнете към небето в ясна нощ и ще видите хиляди звезди – около 6000 или нещо такова. Но това е само малка част от всички звезди. Останалите са твърде далеч, за да ги видим. И все пак астрономи са измислили как да оценят общия брой звезди във видимата Вселената.

Галактиките, разпръснати в пространството, са разнообразни. Те имат различни размери и форми, и се състоят от звезди, планети, газ и прах. Земята например е в Млечния път - спирална галактика, със звезди струпани в спирални ръкави, които се въртят около един център. Други галактики са елипсовидни, а някои са неправилни форми.

Преди да изчислят броя на звездите във Вселената, астрономите първо трябва да изчислят броя на галактиките. За тази цел, те правят много подробни снимки на малки части от небето и преброяват всички галактики, които виждат на тези снимки. След това това число се умножава по броя на снимките, необходими за снимане на цялото небе. Така стигат до извода, че във Вселената има приблизително 2 000 000 000 000 галактики – това са 2 трилиона.

Астрономите не знаят точно колко звезди има във всяка от тези 2 трилиона галактики. Повечето са толкова отдалечени, че няма начин да се разбере. Но можем да направим добра оценка за броя на звездите в нашия Млечен път. Тези звезди също са разнообразни като размери и цветове. Нашето Слънце например е бяла звезда и е средно голямо, средно тежко и средно горещо - 15 милиона градуса по Целзий в центъра. По-големите, по-тежки и по-горещи звезди обикновено са сини, като Вега в съзвездието Лира. По-малките, по-леки и по-тъмни звезди обикновено са червени, като Проксима Кентавър, която е най-близката до нас звезда.

Червените, белите и сините звезди излъчват различно количество светлина. Чрез измерване на тази звездна светлина – по-специално нейния цвят и яркост – астрономите могат да преценят колко звезди съдържа нашата галактика.

С този метод те са открили, че Млечният път има около 100 милиарда звезди - 100 000 000 000. Използвайки Млечния път като модел, можем да умножим броя на звездите в една типична галактика (100 милиарда) по броя на галактиките във Вселената (2 трилиона).

Отговорът е абсолютно изумително число. Във Вселената има приблизително 200 милиарда трилиона звезди. Или, казано по друг начин, 200 секстилиона.

Това са 200 000 000 000 000 000 000 000!

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |