Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ НИТРА

30.03.2019
Замъкът Нитра (CC BY-SA 3.0)

Замъкът Нитра е словашки замък, намиращ се в историческия център на град Нитра. Висок е 220 м и е разположен на хълмисто възвишение на планинския масив Трибеч.

Построен е през 9 век. Доминиращи части от замъковия комплекс са базиликата Св. Емерам и дворецът на епископа.

(CC BY-SA 3.0)

История

В края на 8-и век, Нитранското княжество започва да се развива на възвишението на Трибеч. Хълмът, защитен от реката от три страни, става удобна платформа за изграждане на ново укрепление. След включването на Нитранското княжество във Великоморавия градът става важен административен център, а замъковият комплекс е значително подобрен и разширен. Първите писмени сведения са от 11-ти век и описват базиликата Св. Емерам.

По време на монголското нашествие през 1241 г. замъкът вече е мощно укрепление и успешно се противопоставя на нападенията. През 16-ти век, по време на турското нашествие, крепостта е укрепена отново. Построен е ренесансов дворец и вътрешни порти. Въпреки добрата отбранителна система, през 1663 г. турците за кратко успяват да завземат замъка.В началото на XVIII в. са построени горната църква и епископския дворец. Редица преустройства, направени през вековете с цел укрепване и реконструкция, значително променят облика на комплекса. Базиликата Св. Емерам (XIII век), части от крепостната стена, горната готическа църква (XIV век), както и вътрешната порта (XVI век) запазват първоначалния си вид. Настоящ собственик на замъка е епископството на Нитра.

(CC BY-SA 4.0)

Легендата за ковача Горгон

Легендата разказва за Горгон, живял през 16 век, който всъщност се наричал Юрай. Той е бил ковач в Горния град на Нитра. Имал огромна сила и всеки се възхищавал на фигурата му и особено на масивните му мускулисти ръце. Когато удрял наковалнята с чук, целият Горен град се разтрисал.

Веднъж турците нападнали замъка Нитра. Те го обкръжавали и завладявали с постоянните си нападения, а броят на защитниците му намалявал от ден на ден. Нападателите вече почти са се изкачвали по стената на замъка, когато Горгон решава да помогне на изнемогващите словаци. Огромни камъни започвали да се търкалят, изтръгнати направо от скалите, което довежда до хаос в редиците на турските войски. Гигантската фигура на Горгон плаши османците, стряска ги и лицето му, което е почерняло от въглищен дим. Решавайки, че той е дявол, нашествениците обърнали конете си и се впуснали в бягство.

По този начин Горният град успява да отблъсне първата турска атака. Статуята на Горгон, поставена на стената на епископския дворец в замъка, е обезсмъртила непобедимата сила на ковача-исполин.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |