Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОСМИЧЕСКИТЕ МЪГЛЯВИНИ

27.11.2022
Горния хребет на мъглявината Конска глава

Мъглявината е гигантски облак от прах и газ в космоса. Някои мъглявини са региони, където се образуват нови звезди. Други мъглявини са се образували от газа и праха, изхвърлени от експлозията на умираща звезда, като например свръхнова.

Прахът и газовете (предимно водород и хелий) в мъглявината са много разпръснати, но гравитацията може бавно да започне да ги събира в по-плътни образувания. Тъй като тези бучки стават все по-големи и по-големи, тяхната гравитация става все по-силна и по-силна.

В крайна сметка бучката прах и газ става толкова голяма, че се свива много плътно от собствената си гравитация. Колапсът кара материала в центъра на облака да се нагрее - и това горещо ядро ​​е началото на една звезда.

Композитно изображение, показващо региона "Стълбовете на сътворението" в мъглявината Орел. Този регион е на разстояние около 5700 светлинни години от Земята.

Мъглявините съществуват в пространството между звездите - известно също като междузвездно пространство. Най-близката известна мъглявина до Земята е мъглявината Хеликс. Това е остатък от умираща звезда - вероятно такава като Слънцето. Намира се на приблизително 700 светлинни години от Земята. Това означава, че дори и да можете да пътувате със скоростта на светлината, пак ще ви отнеме 700 години, за да стигнете до там!


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |