Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

УЛИЦАТА НА УЧЕНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

25.11.2022
Mirae Scientists - улицата на ученнте на бъдещето

„Улица на учените на бъдещето“ е името на улица/жилищен квартал в Пхенян, столицата на Северна Корея, където се помещават научните институции на Технологичния университет „Ким Чек“ и техния персонал.

Улицата на учените на бъдещето има шест платна, разположена е между жп гара Пхенян и река Tедонг, заобиколена от високи жилищни сгради. Построена е по време на 65-ата годишнина от основаването на Корейската работническа партия. Зоната е официално открита на 3 ноември 2015 г. Цената на строителството е приблизително 10 милиарда севернокорейски вона. 

На тази улица има няколко хиляди жилищни домове и повече от 150 обслужващи съоръжения. Смятана е за жилищен район на учените и е предназначен главно като място за пребиваване на заслужили служители на Държавния технически университет „Ким Чек“.

Районът е построен за период от 1 и половина години между май 2014 г. и октомври 2015 г. по заповед на върховния водач на Северна Корея Ким Чен-ун. Той също така дава името на улицата. На 21 октомври Ким Чен-ун провежда там един от своите „уроци на място“. 

От 03.11.2015 г. площта е предадена по предназначение. На церемонията присъстват високопоставени политици от Работническата партия на Корея, както и други официални лица. В средата на декември 2015 г. в района са живели около 3000 души. Институтът по автоматизация на технологичния университет „Ким Чек“ е създаден там по същото време.

Част от улица Mirae Scientists

Улицата на учените е първото място, където е инсталирана обществена Wi-Fi мрежа в района, в който се намира.

Най-високата сграда на тази улица е 53-етажната синя кула Mире Уна. Улицата има за цел да подчертае фокуса на политиката на режима на Ким Чен-ун върху науката и технологиите, изградена около разработването на ядрени оръжия.

Кварталът, в който могат да живеят само избрани и доверени хора на режима, бавно измества монументалния социалистически реализъм, с който Пхенян е известен от десетилетия. Столицата е възстановена след опустошенията от Корейската война.

Новата зона се състои от 19 жилищни сгради, научен и технологичен комплекс, библиотека, многофункционалнатга сграда Рюгьонг Rose House, магазин Чангуанг, множество паркове за отдих и спорт, училища, ресторанти, дневен център и различни обществени сгради.

Проектирането на улицата започва след 2010 г. и през май 2014 г., е построена Резиденнция за преподаватели в Технологичния университет, представнляваща небостъргач. През 2015 г. е завършена Резиденция Тедонгганг, Резиденция Кулата Унха на Улицата на Учените на Бъдещето и др. През 2016 г. са завършени Кулите-близнаци на Улицата на Учените на Бъдещето, Зелената Кула на Улицата на Учените на Бъдещето и Синята Кула на Улицата на Ученете на Бъдещето.

В градската зона на Пхенян има и научна улица „Унха“ с подобно значение.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |