Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО РАСТЕНИЯТА РАСТАТ НАГОРЕ?

23.11.2022

За да се хранят растенията имат нужда от светлина. Тя им е необходима за да извършват фотосинтеза – производство на захари от вода и въглероден диоксид.

Ако слънчевата светлина е над растенията, тогава те ще растат право нагоре към нея. Понякога обаче не е толкова просто. Например, може да сте виждали стайни растения да се навеждат към прозорец, вместо да растат прави и високи. Когато светлината идва под ъгъл, растенията се извиват към нея, за да получат по-добър достъп до нея. Хормоните в тъканите на растението, наречени ауксини, карат клетките от тъмната страна на растението да растат по-бързо, огъвайки растението към светлината.

В гората растенията могат да се разклонят така, че листата им да са на открити слънчеви участъци, а не на сянка. Това често се случва, ако над тях се извисяват по-високи храсти и дървета или ако растат в група от други растения.Някои видове растения не растат нагоре, защото имат различни стратегии. Например, ягодите растат близо до земята и се разпространяват настрани, като изпращат бегачи – стъбла, които се простират над земята, за да създадат нови растения.

Други растения, като бръшляна, растат като се катерят по дървета, стени и огради и ги използват за опора. Катерещите се лози могат да растат нагоре, настрани или под ъгъл, в зависимост от вида на опорните конструкции. Целта им е листата да бъдат изложени на възможно най-много слънчева светлина.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |