Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterИ ПЛЪХОВЕТЕ МОГАТ ДА ТАНЦУВАТ

21.11.2022

Съществува представа, че само хората са способни да синхронизират движенията си с музикалния ритъм. Но се оказва, че не е така.

Дори сред хората не всеки има танцови способности: някой лесно се движи в ритъм, а някой постоянно излиза от такта. Както изглежда, колко точно можем да синхронизираме движенията си с музикалния ритъм е поне частично наследено и учените смятат, че това умение е уникално за хората.

Изследователи от университета в Токио, Япония, показаха, че поне един вид от животните, сивият плъх, е в състояние да синхронизира движенията си с ритъма на музиката, особено ако нейното темпо е 120-140 четвъртини ноти в минута. Между другото, за хората е най-лесно да синхронизират движения с музика в такова темпо, което допълнително показва генетичната основа на тази способност.

Защо обаче плъховете, същества, принудени цял живот да се борят за оцеляване, изобщо биха могли да синхронизират движенията си с ритъма на музиката? Според японските учени резултатите, публикувани в сп. "Сайънс адвансис" предполагат, че ефектът на музиката върху мозъка на живите същества е свързан с емоционалното и когнитивното състояние. Като се има предвид, че това е постигнато от плъхове, които никога преди не са чували музика, тази способност трябва да е вродена, следователно „полезна“ за вида, в противен случай гените, които я кодират, имат голям шанс да изчезнат в хода на естествения подбор.

Учените планират да проучат допълнително танцовите способности на животните: това ще позволи не само да се погледне в миналото, към произхода на човешката музика, но и да се разбере по-добре как работи човешкият мозък, как обработва звуковата информация и я синхронизира с двигателната активност, постигане на плавните и хармонични движения на танца.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |