Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ФЕДОРА

19.11.2022
Хъмфри Богарт, носещ шапка федора във филма „Казабланка“.

Това е шапка с мека, предимно широка периферия и вдлъбната корона. Обикновено е сгъната по дължина надолу по темето и "прищипана" близо до предната част от двете страни. Изобретена е през 1882 г.

Шапките федора (англ. fedora) могат да бъдат и нагънати с капковидни корони, диамантени корони, централни вдлъбнатини и други две странични, а позиционирането на щипките може да варира. Типичната височина на короната е 4,5 инча (11 см).

Периферията на шапката федора обикновено е широка около 2,5 инча (6,4 см), но може да бъде и по-широка, може да бъде оставена с необработени ръбове (оставена като изрязана), завършена с пришита горна или долна част, или подвързана с украсена панделка. Зашит ръб означава, че има един или повече реда шевове, излъчващи се навътре към короната. Ръбът на шапките федора, произвеждани от американския производител на шапки Джон Кавана е шлифован ръб с невидими шевове, за да го държи на място и е много скъп за направа, поради което вече не може да се извършва от модерни фабрики за шапки. Шапките федорa не бива да се бъркат с малката шапка с периферия, наречена трилби (trilby).

Шапките федора могат да бъдат изработени от вълнен, кашмирен, заешки или бобров филц. Тези филцове също могат да се смесват един с друг с филцове от норка или чинчила и рядко с тасива от викуня, гуанако, сервелт или мохер. Могат да бъдат направени и от слама, памук, восъчен или омаслен памук, коноп, лен или кожа.

Специална разновидност е навиващата се, сгъваема или смачкана федора (навиваща се и смачкана не са едно и също нещо) с определена или отворена корона (шапките с отворена корона могат да бъдат оформени и оформени в много варианти). Специалните шапки федора имат вентилирана корона с втулки, мрежести отвори или отвори за по-добра циркулация на въздуха. Шапките федора могат да бъдат с подплата или без подплата и да имат кожена или плат или лента за пот. Понякога се добавят малки пера като декорация. Шапките федора могат да бъдат оборудвани с каишка за брадичката, но това е рядкост.

Терминът федора е бил използван още през 1891 г. Популярността му рязко нараства и в крайна сметка засенчва подобната на вид шапка хомбург. Думата федора (fedora) идва от заглавието на „Федора“ („Fédora“), пиеса от 1882 г. на френския драматург Викториен Сарду, която е написана за френската актриса Сара Бернар. Пиесата е представена за първи път в Съединените щати през 1889 г. Наименувана е на принцеса Федора Романова, героинята на популярната през онези години пиеса „Федора“ на Сарду, както и на едноименната опера на италианския композитор Умберто Джордано. Бернар играе ролята на принцесата. Според сюжета, хитрата и решителна Романова обича да заема неща от мъжкия гардероб - включително да носи филцова шапка с "вдлъбнатина" на короната. Така тази шапка, наречена федора, се превръща от мъжки в унисекс аксесоар. Федора е била модерна за жените и движението за правата на жените я приема като символ.

В началото на ХХ век шапката федора е неизменна част от мъжката мода и се носи на почти всички обществени места. Въпреки това, като социален обичай и обща учтивост, мъжете биха свалили шапките си, когато са у дома или когато са ангажирани в разговор с жени. В допълнение, способността да притежаваш шапка се е смятала културно за знак за богатство, тъй като модата е била призната за символ на статус. Само тези с малко икономически ресурси биха се осмелили да излязат без шапка. Въвеждането на нова линия филцови шапки, направени от нутрия, животно, подобно на бобъра, помага за утвърждаването на шапката федора като издръжлив продукт. Цените през първото десетилетие на двадесети век за федора от нутрия варират от 98 цента до 2 долара и 25 цента.

Федора

Започвайки през 20-те години на миналия век, шапките федора започват да стават все по-популярни, след като принцът на Уелс приема филцовата шапка като негово предпочитано украшение за глава. В резултат на това меката филцова шапка заменя твърдата шапка като най-продавана през десетилетието. Федора скоро заема своето място като предпочитана шапка и се присъединява към други популярни стилове шапки, включително дерби и хомбург.

В Америка през 40-те години на миналия век периферията на шапките федора започва да се увеличава по ширина, докато британците поддържат малко по-малък размер на периферията. Цветовете на тези шапки традиционно включват нюанси на черно, кафяво и сиво. Въпреки това, тази палитра се разраства в началото на Втората световна война, като включва военни тематични цветове като каки, ​​синьо и зелено. Една от най-известните компании за продажба на шапки федора е бил универсалният магазин Sears, Roebuck and Company. В допълнение, известни производители на шапки, които все още съществуват днес, включват Bailey, Borsalino и Stetson.

Шапките федора продължават да се носят от жените, но не съвсем в същата степен, както в началото на ХХ век. Дамските шапки федора се различават по форма, текстура и цвят. В допълнение, те се предлагат в почти всички цветове от основно черно до ярко червен и дори в случаен животински принт.

Шапките федора обикновено се изработват чрез натискане на парче филц върху калъп и използване на някакъв вид топлина или уплътнител, за да се помогне на филца да запази формата си. В миналото калъпите са били създавани чрез използване на поредица от дървени блокове, за да се създаде формата на шапката, а филцът е бил притискан с ютия. Сегашният метод е да се използват метални форми и машини, за да се създаде достатъчно налягане, за да се оформи формата на шапката. След като се постигне общата форма на шапката, майсторите на шапки прикрепят някакъв вид декорация, обикновено панделка, между ръба и короната на шапката. Ръбът е или оставен необработен, или подгънат. Федора е смятана за мека шапка, което означава, че обикновено се изработва от филц, козина или животински кожи. Има вариации от шапка до шапка, но стандартният дизайн включва нагъната корона, ъглова периферия, щипка в горната част на шапката и някакъв вид декорация над ръба на шапката. Мъжките шапки федора често имат стилизирани периферии с ръбове, обърнати надолу отпред и нагоре отзад. Ширината на периферията, общият размер и цветът на шапките са обект на промяна в зависимост от модните тенденции. Дамските шапки федора също са склонни да имат по-сложни декорации и по-тънък дизайн.

Поради меката природа на шапката федора са възможни много нейни вариации. Една от разновидностите на шапката включва плейбойската шапка Стетсън (Stetson), която е била често срещана през 40-те години на миналия век. Плейбойската шапка Стетсън включва история на маркетинговия успех, като простата вариация на общата форма на федора се превръща в значителна тенденция в Америка. Ал Капоне е обичал стила на плейбоя. Много снимки на Капоне го изобразяват с плейбойска шапка Стетсън.

Подобно на бомбето, шапката федора губи популярността си в края на 50-те и началото на 60-те години, тъй като вече е на мода употлебата на по-неформално облекло. Тази шапка става непопулярна още по-рано на западния крайбрежие на САЩ. 

През XX век джентълменът, който носи шапка федора, е трябвало да спазва определени правила на етикета. За да изрази уважение към дамата, която се появи в полезрението, той е трябвало да повдигне шапката над главата си с три пръста, всеки от които е трябвало да лежи в една от "вдлъбнатините" на темето.

Трилби

През XXI век федората се появява отново в света на модата заедно с други видове класически шапки като поркпай (porkpie) и хомбург. Бейзболните шапки, които биват основна част от шапките, претърпяваг спад в популярността си на фона на този „ренесанс“ на шапките федора. Съвременните варианти на федора включват асиметрични периферии, ярки цветове, ексцентрични шарки и крещящи декорации. Някои шапки федора сега се правят от слама и други нетрадиционни материали. Въпреки увеличаването на артистичните шапки, най-често носените шапки федора са все още неутрални на цвят, с проста форма и дизайн.

В началото на третото хилядолетие се оказва, че федора изглежда страхотно не само с бели ризи и костюми, но и с тесни дънки и карирани ризи, както и с туники, рокли с всякаква дължина и дори кожени палта. Шапки федора с различни модификации започнаха да се появяват в модните колекции - кадифе, слама, с контрастни панделки и щамповани панделки. Шапката става част от „джентълменския комплект“ на всеки уважаващ себе си моден блогър и стрийт стайл звезда.

В ортодоксалния юдаизъм шапките федора са били важно допълнение към мъжкия гардероб. Учениците на литовската йешива (еврейска образователна оранизация) през първата половина на XX век са носели леки шапки по време на молитва и понякога дори по време на учене. Хасидските евреи са носели черни шапки, макар и не тип федора, а през втората половина на XX век нехасидските (литовски стил) ученици в йешива започват да носят черни шапки федора (или тъмносини или сиви). Днес много студенти в йешива и православни мъже носят черни шапки федора за молитва, а много дори докато се разхождат навън. През последните години сефарадските евреи също започват да носят черни шапки федора.

Една от най-известните производитери на щапка федора е чехословашката (чешката) компания Tonak. Тази марка е била законодател на модата сред шапките, отличаващи се с отлично качество на шиене и използвани материали. В СССР е могло да намерите тази марка с надпис „Произведено в Чехословакия, Тонак“.

Акубра е филцова шапка, произвеждана от австралийската компания Akubra. Компанията е толкова популярна, че терминът е приет за почти всяка шапка от Австралия.

Федора присъстват в колекциите на много марки - от Stella McCartney до Twin-Set.

Майкъл Джексън с шапка федора през 2009 г.

В популярната култура

Треньорът по американски футбол Том Ландри е носил шапка федора, докато е бил главен треньор на Далас Каубойс. По-късно това става негова запазена марка. Кенотаф, посветен на Ландри с изображение на неговата федора, е поставен в официалното щатско гробище на Тексас в Остин по искане на семейството. Освен това Каубоите носят кръпка на униформите си през сезон 2000 г., изобразяваща шапката на Ландри. Неговият панел в „Ring of Honor“ на Каубойте включва изображение на федора, където е показан единен номер за играчите.

Двама герои от манго-сериала „Люпен III“, Дайсуке Джиген и Койчи Зенигата, носят шапки федора като регулярно облекло; Джиген, защото е пенсиониран гангстер, а Зенигата, защото външният му вид е вдъхновен от стари детективи като Дик Трейси.

Индиана Джоунс отново популяризира шапката федора във франчайза „Индиана Джоунс“. Предисторията на това как той се сдобива с шапката е разказана в пролога на „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, третият филм от поредицата, а героят, който му дава шапката, е указан като "Федора". Доктор Ху от едноименния английски научнофантастичен сериал носи федора, почти идентична с тази на Индиана Джоунс.

Филмовият герой Фреди Крюгер от франчайза „Кошмар на Елм Стрийт“ също носи кафява федора.

Шапката федора на деветия президент на Турция, Сюлейман Демирел, е била известна част от неговия образ.

Майкъл Джексън също често е носил федора в неговите видеоклипове и на концерти от 1983 г.

Членовете на американската група „Блус Брадърс“ са носели черни шапки трилбис. Заедно с черните костюми, черните вратовръзки и слънчевите очила, това съставляваше типичния й външен вид.

Музикантите Леонард Коен, Пийт Дохърти и Патрик Стъмп често са носили или носят шапки федора.

Също така, разработчикът на видеоигри Маркус Персон носи често федора.

Федора се появява в съвременни филми и телевизионни предавания, които се развиват в миналото, като сериала „Момчетата от Медисън авеню“ (Mad Men) (2007-15), филма „Злокобен остров (Shutter Island)(2010) и сериала „Престъпна империя“(Boardwalk Empire) (2010-14).

Федора е носена от филмови актьори като Едуард Г. Робинсън, Джордж Рафт и Хъмфри Богарт. Тази шапка е била характеристика на криминалните холивудски филми, познати с името „фирм ноар“, и бива избрана аксесоар както от филмови детективи, така и от престъпници. Носена е от Хъмфри Богарт в ролята на Сам Спейд в „Малтийския сокол“ (1941)и в ролята на Рик Блейн в „Казабланка“ (1942), както и от детектива Филип Марлоу в „Големия сън“ (1946). Популярната федора в стила на Богарт се е носила леко изпъната, издърпана надолу точно над очната линия, така че носещият да изпъква под периферията и през цигарения дим, който се събира моментално, преди да се извие около върха на шапката.

Били Уайлдър пише сценария и режисира филма „Федора“ (1978), който носи заглавието си от името на главната женска героиня. Освен това федорите са важна тема в целия филм. Повечето от филмите на Уайлдър представят шапки федори на видно място в рекламните материали, както и в завършените филми.

Тези шапки са били тясно свързани с гангстерите по време на сухия режим в Съединените щати, връзка, съвпадаща с пика на популярността на шапката между 1920-те и началото на 1950-те години. Известни гангстери като Ал Капоне, Чарлз Лучано и Бенджамин „Бъгси“ Сийгъл са носели федорa. Ал Капоне също превръща шапката федора в модерен елемент от облеклото, като многократно насърчава хората си да носят сиви шапки федора, за да могат да разграничат своя вид от спазващите закона граждани.

Известна като трилби с по-малка периферия, този вариант на федора възвръща популярността си през 60-те години: Шон Конъри носи трилби във филмите си в ролята на Джеймс Бонд. 

Шапките федора са били важен аксесоар към ансамбъла от костюми zoot, който се появява на американската модна сцена през 40-те години на миналия век. Костюмите зут (zoot) се свързват главно с мексиканците и афро-американците и се носят предимно в сегрегирани малцинствени общности. В резултат на това този стил скоро се разпространи сред местните джаз музиканти, които възприемат този външен вид и го предлагат на своята публика.

Асоциациирането на шапката федора с костюма зут и гангстерската култура е накарала широката общественост да го възприеме според тази ограничена конотация.

До началото на XXI век шапката федора се превръща в символ на хипстърите. В началото на 2000-те години настъпва „ренесанс на федора“ със знаменитости като Джони Деп и Пийт Дохърти, носещи такава шапка. Тази шапка често се асоциира подигравателно със стереотипите за брада и инцел в онлайн културата. Популярно меме, включващо актьора Джери Месинг, който дава трилби с диалога на „M'lady“ често се свързва с подобни измислици на инцел културата. Издание от 2016 г. на американския комикс The Unbeatable Squirrel Girl изобразява злодея, наричан Човeкът-къртица (Mole Man), който възпроизвежда мемето „M'lady“.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |