Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПАТ И МАТ

17.11.2022
Куклите Пат (първоначално г-н Седлец, вляво) и Мат (първоначално г-н Оухоличек).

Пат и Мат са двама несръчни, но находчиви самодейни майстори, герои на 130-серийния чехословашкия и чешки анимационен телевизионен сериал „Пат и Мат“, постигнал голям успех в много страни по света.

Освен сред чешката и словашката публика, Пат и Мат (чеш. и слов. Pat a Mat) стават много популярни и в Полша, Унгария, Югославия, Румъния, СССР, Австрия, Германия, Швейцария, Франция, Португалия, Испания, Бразилия, Финландия, Естония, Дания, Холандия, Уелс, Словения, Хърватия, Русия, Гърция, Турция, Норвегия, Исландия, Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ, Япония, Корея, Китай, Индонезия, Малайзия, Филипините, и други.

Сериалът „Пат и Мат“ (чеш. и слов. „Pat a Mat“ (или „Pat & Mat“) е създаден е от режисьора Лубомир Бенеш и карикатуриста Владимир Иранек. Първите серии от поредицата със заглавие „...И това е!“ (чеш. и слов. „...A je to!“ ) са създадени в пражкото филмово студио Krátký film за Словашката телевизия Братислава, следващите епизоди, вече под името „Пат и Maт“ (или „Пат & Maт“), са реализирани директно за Krátký film. По-късно друго студио поема създаването на сериала. Със своите 130 епизода „Пат и Мат“ е сред чешките вечерни сериали (излъчвани по време на детското телевизионно предаване „Вечерничек“) с най-голям брой епизоди.

Сериалът разказва двама чехословаци, съседи, които винаги се опитват да разрешат проблем. Те ремонтират стари механични уреди и се опитват да създадат нови, но всеки път нещата се объркват — тези “изобретатели“ използват различни, обикновено неподходящи инструменти, за да направят това, което води до още повече проблеми. Но в крайна сметка двамата приятели решават проблема по най-неефективния начин.

Хуморът, използван в тях, не е самоцелен, а е наръчник за оптимистичен подход към живота. Пат и Мат може да попаднат в трудни ситуации, но те никога не се отказват, докато не решат проблема по някакъв въображаем начин. Двамата никога не се ядосват на себе си, с някои изключения. Реакцията им на грешките на другия също е положителна – те винаги само поклащат глави, но никога не виждаме нотка на разкаяние.

Саундтракът му, композиран от Петър Скоумал, е неразделна част от филмовата поредица. Саундтракът всъщност съдържа само тематичната песен и звука на хармоника.

Пат и Мат се появяват за първи път на 12 август 1976 г. в късометражния филм „Калайджии“ („Kuťáci“), който е и пилотен на сериала. Авторът е вдъхновен от карикатурни шеги с г-н Оухоличек (Мат) и г-н Седлец (Пат), които той е измислил и нарисувал в едно списание. Първоначално са именувани на места, намиращи се близо до град Розтоки и имената им също са написани в сценария.

Но скоро след това, в духа на нормализацията (периодът след потушаване на Пражката пролет през 1968 г. от армиите на Варшавския договор) през 70-те години на миналия век, тези герои стават обект на рамкиране - авторите са обвинявани не само за недостатъчната им "социалистическа информираност", но и за "съзнателно" подбраните цветове на тениските, които според създателите на рамката са предназначени да иронизират СССР (червено) и КНР (жълто).

Затова продукцията на телевизионен сериал под името „ ... И това е!“ е поета от Братиславското студио на Чехословашката телевизия, което е по-далеч от обсега на пражката цензура. Но сериалът е заснет в пражкото студио Krátký film. Героите получават шапки, а червената тениска на един от героите е сменена на сиво-синя.

През втората половина на 80-те години други епизоди под новото име „Пat & Мat“ са създадени директно за Krátký film. Пат и Мат получават имената си през 1989 г., първоначално за чуждестранното разпространение на късометражния филм. Оттогава сериалът е именуван на тях. Несръчните кукли придобиват окончателен вид. Пат е по-малък, по-дебел, има радио на главата си и носи жълта тениска. Мат е по-висок, по-слаб, има шапка на главата и е облечен с червена тениска.

Фигурите на Пат и Мата на една от спирките на 9-то издание на приказната гора край чешкия град Иржиков (2008). Но първоначалните герои от поредицата са различни: Пат има жълта риза и синя шапка, а Мат има червена риза.

Сериалът първоначално е предназначен да бъде забавление за възрастни, но става популярен сред всички възрасти. В бивша Чехословакия първите 35 епизода са могли да бъдат създадени само като кратки, седемминутни телевизионни епизоди за деца.

През 1990 г. Лубомир Бенеш основава собствено студио за анимационни филми, наречено AIF Studio в Прага и Цюрих (маркетинг, продажби и финанси). В него той продуцира още 14 епизода, а студиото започва да разпространява всичките 49 епизода на международния пазар. През 1995 г. обаче Лубомир Бенеш умира. Неговият син Марек Бенеш и Владимир Иранек по-късно напускат студиото, вземайки правата върху героите на Пат и Мат със себе си, а студиото по-късно обявява фалит.

През 1998 г. е заснет епизод №50 „Карти“, който е създаден без разрешението на наследниците на авторските права. Този неоторизиран епизод е реализиран във формат 16:9, почти два пъти по-дълъг от предишния (около 12 минути) и има различна уводна песен. Освен това е трябвало да бъде дублиран от известния чешки актьор Давид Никл. Този епизод никога не е бил излъчван в Чешката република или включен на DVD, но е публикуван в чужбина. Първоначално е замислено да бъде първата част от поредица от 52 епизода и също така трябваше да бъде превърнат в игрален филм. Тези планове обаче биват отменени точно по времето, когато епизодът първоначално е планиран за излъчване.

През 2002 г. корейският клон на AIF Asia излъчва два филма от сериала с английски дублаж за образователни цели, като е включен и епизодът „Карти“.

Между 2002 и 2004 г. биват добавени още 28 епизода, продуцирани от Ateliéry Bonton Zlín, някои епизоди бяха подготвени за тях от филмовите студия Anima и Patmat. Тези части

През 2004 г. фенове създават неофициален епизод, наречен „Данни“ („Data“), продуциран от The Gathering (Том Идланд и Kнут Aрне Лимделанд).

От 2009 г. се създават и други епизодш под името „Пат и Мат в провинцията“, заснети са от студио Patmatfilm във висока разделителна способност и формат 16:9 и първо са публикувани в Интернет, а по-късно и излъчени телевизията. Със съчетаването на 10 епизода е създаден филмът „Пат и Мат във филм“, чиято премиера в кината е на 31 март 2016 г. Сериалът „Пат и Мат ни забавляват“ също е направен на същия принцип и 9 епизода от него са комбинирани, за да образуват филмът „Пат и Мат отново в действие“ от 2018 г. Чрез комбинирането на 7 епизода от поредицата „Пат и Мат през зимата“ е създаден филмът „Пат и Мат: Зимни празници“, чиято премиера в кината е на 22 ноември 2018 г. На 5 декември 2019 г. , се състои премиерата на филма „Пат и Мат: Създай си сам трудности“, който е създаден чрез комбиниране на епизоди от новосъздадената серия „Приключенията на Пат и Мат“.

Сериалът е издаден и на DVD. Последната номерирана версия от 9 диска съдържа 85 епизода от сериала.

Могат да бъдат закупени много играчки за деца с подобие на тази популярна двойка. Игрите също са популярни, например „Разказване на приказки с Пат и Мат“. Те се появяват и в компютърна игра, наречена „Пат & Maт“.

През 2008 г. чешкото студио Centauri Production създава компютърна игра, озаглавена „Pat & Mat: Играта“, публикувана през август 2009 г. Това е логическа приключенска игра, в която играчът поема контрола над главните герои. Целта на играта е да решава ежедневни технически проблеми. Понякога трябва да превключвате между героите. Играта става още по-трудна, тъй като всеки от главните герои има различни способности и умения. Пат и Мат се държат като във филма, заедно с мимиките и жестовете. В играта е внедрен и характерен саундтрак.

Епизоди, заснети от 1979 до 1985 г. показват Мат (вляво), облечен в сива блуза.

По сериала са написани няколко книги:

Иржи Михл: „Пaт & Maт“ ...и това е!“, Прага, 1994 г.

Павел Сикора: „Пат и Мат могат всичко“, Прага, 1-во издание 2006 г., 2-ро издание 2008 г.

Иван Рьослер: „Пат и Мат ...и ето го!“, Прага, 2012 г.

Последната книга също е редактирана като аудиодиск, на който Павел Зедничек разказва шест истории:

Иван Рьослер: „Пат & Maт ...И това е!“, Прага: 2012 г.

Пат и Мат също са се появявали в реклами не само в Чешката република, като например в кампания за Чешката застрахователна компапия, но и в чужбина - те вече са рекламирали словашката лотария Tipos и словашкото състезание Sedita, полския аукционен сървър Tablica.pl или словенските DIY магазини Merkur.

Цензура

Чехословакия: Въпреки че има за цел да избегне напълно политическите теми, първоначалният късометражен филм, „Kuťáci“ , предизвиква гнева на комунистическата цензура в Прага. Филмът е прожектиран и в чужбина, където някой възразява, че цветовете на тениските на героите, червено и жълто, са избрани, за да осмеят напрегнатите съветско-китайски отношения, където червеното представлява СССР, а жълтото представлява Китай. Поради това авторите са били принудени да сменят тениската на Мат от червена на сива до 1989 г., когато комунистическият режим рухва и е безопасно да сменят ризата на Мата обратно с червена. Въпреки че авторите са искали да продължат поредицата след първия филм, студио „Krátký film“ не им позволява да го направят. Причината е, че „Kuťáci“ е обикновено забавление, неподходящо за културната политика на времето. Въпреки това, поради интереса към следващите епизоди от Словашката телевизия в Братислава, за тях са произведени 28 епизода, които са много успешни. Сериалът се завръща в Прага през 1989 г.

Швейцария: В Швейцария телевизионните програмисти за деца от немскоезичната станция Schweizer Fernsehen забраняват някои епизоди, защото съдържат големи количества насилие, включващо плесници, което те приемат за „твърде опасно“. Френскоезичните и италианоговорящите канали излъчват тези забранени епизоди.

Предаванията на Fox Kids: През 2003 г. Fox Kids Europa купува правата от Ateliéra Bonton Zlín за излъчване на епизоди 2-26 (евентуално също 27-35) на канала Fox Kids в няколко страни, включително Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Германия, Гърция, Португалия и Бразилия. Сериалът има променена начална и крайна последователност и почти всички сцени, в които героите използват ножове или съдържат твърде „интензивно“ насилие, биват изрязани. По-късните издания оставят първоначалните начални надписи назад, но заменят края с гласово предупреждение да не се имитира поведението на героите от филма.

Иран: През ноември 2008 г. по IRIB TV2 случайното излъчване на нецензурирана версия на епизода "Винари", в която главните герои приготвят алкохол от грозде и след това го консумират, довежда до уволнението на трима служители на иранската телевизия. През юли 2020 г. това се случва отново по провинциалния канал Qom. В публичен репортаж на Централното радио и телевизия каналът се извинява за излъчването на епизода и обявява, че за да компенсира тази грешка, агентите, които неволно са го направили, са били порицани от генералния директор на центъра. Всички излъчвания на епизоди като Modelarki, Klucz, Dach и Winiarnia по каналите IRIB Nahal и TeleWebion са променени, за да премахнат или променят сцените, показващи алкохол, докато в сцените в епизода „Пералня“, показващи статуята на гола жена, тя е замъглена.

Близкия Изток: Няколко ислямски телевизионни станции в Близкия изток излъчват силно редактирана версия на сериала, наречена "سويلم و عبيد (Sawilem and Obaid)".  Тази версия на поредицата включва напълно преработена начална песен и край на играта, заедно с други важни промени като пълното премахване на саундтрака на Петер Скоумал, запазване на звуковите ефекти само когато не са придружени от музика, в противен случай (макар и по тромав начин) възпроизвеждането им, добавяне на разказвач и наличие на пълен гласов дублаж за двата героя. Този дублаж включва цензурирана версия на епизода „Винари“, която изрязва края на епизода, освен сцената, в която и двамата главни герои консумират алкохол.

Фестивали и награди

Епизод № 38 „Велосипедисти“ (1992) –Лубомир Бенеш, анимация – режисиран от Любомир Бенеш и анимиран от Алфонс Менсдорф-Пуйи, участва в конкурса на фестивала за анимация "Анеси '93" (Анеси, Франция) и е поканен на редица други световни фестивали. Епизодът беше включен и в селекцията „Най-доброто от Анеси '93“ на Cinémathèque Québécoise (Монреал), Музея на изящните изкуства (Бостън), Тихоокеанския филмов архив (Бъркли), Музея на модерното изкуство (Ню Йорк) и представен от тези институции в шоуто си през есента на 1993 г.

Епизод № 44 „Билярд“ (1994) – Лубомир Бенеш, анимация – Франтишек Ваша, избран за конкурса "Анеси '95" и поканен на много други международни филмови фестивали. Епизодът е отличен с две награди на Световния празник на анимацията в Агура, Калифорния през март 1997 г.:

1-ва награда – най-добра анимация за дневен сериал

2-ра награда - най-добра професионална стоп-моушън анимация.

Епизод № 50 „Kарти“ (1998) – сценарий, анимация, реж. Франтишек Ваша, избран за конкурса „Aнеси 99“.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |