Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОТКИТЕ КАТО СВИДЕТЕЛИ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

13.11.2022

Нови изследвания показват, че нашите малки приятели могат да бъдат изненадващи източници на доказателства, когато е извършено престъпление.

Факт е, че нашите домашни любимци, когато са у дома, постоянно събират проби от човешка ДНК върху козината си. Преди това изследователите не обръщаха внимание дали такива проби са достатъчно добри, за да идентифицират човек и точно да отговорят на въпроса дали определен „г-н X“ е бил в жилището на жертвата преди престъплението да бъде извършено.

Сега изследователи от колежа по наука и инженерство Флиндър в Австралия, в сътрудничество с Департамента по криминалистика на викторианската полиция, решиха да отговорят на този въпрос, като събраха човешки ДНК проби от козината на 20 котки от различни жилища.

Резултатите от ДНК анализа показаха, че котките наистина могат да бъдат „привлечени“ като свидетели на присъствието на човек в къщата: 80 процента от ДНК пробите съдържат достатъчно ДНК, за да го открият, а в 70 процента изследователите са успели да определят генетичния материал за конкретен човек. Така, благодарение на козината на котката, разследващите могат да докажат присъствието на определен човек в къщата, в която живее котката.

Констатациите могат да послужат не само на прокурорите, но и на адвокатите. Въпреки че котките не могат да бъдат разпитани, те могат да помогнат за идентифицирането на извършителите на престъпления.

Изследването е публикувано в Forensic Science International.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |