Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗНАЕЛ ЛИ Е НАУЧНИЯТ СВЯТ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА "ГМО-ДЕЦА"

28.03.2019
Хе Дзянкуй (CC BY 3.0)

Десетки водещи генетици по света са знаели за характера на скандалните експерименти на Хе Дзянкуй, но са предпочитали да не говорят за това.

На тази тема е статията на молекулярния биолог Натали Кофлер от университета Йейл, поместена в в списанието Nature.

"Много от тези генетици са се превърнали в обвиняеми в разследвания, свързани с фигурата на китайския си колега. Не мисля, че тежките наказания на Дзянкуй и тези изследователи са достатъчно мотивиращи други учени да не правят това.” - пише Кофлер.

В края на ноември китайският молекулярен биолог Хе Дзянкуй разказа, че е успял да редактира ДНК на човешки ембриони и с това да превърне първите ГМО-деца неуязвими за действието на вируса на СПИН.

Тези разкрития предизвикаха буря от протести сред политици, учени и философи, а китайските правоприлагащи органи и етичната комисия на университета се заинтересуваха от дейността на самия Дзянкуй, съобщава китайската преса.

Интересът към случая се повиши, след като генетикът загадъчно изчезна в началото на декември и започна отново да прави изявления едва в началото на януари, когато се появявиха слухове, че може да му бъде присъдено смъртно наказание.

След това се появиха интересни детайли, които значително разширяват кръга на партньорите на Дзянкуй. Първо се оказва, че в експериментите е замесен и известният американски молекулярен биолог Майкъл Дим, учител на китейският генетик и вероятно един от лидерите на проекта.

Също така, нобеловият лауреат Крейг Мело, един от пионерите на механизма за "потискане" на гените с помощта на къси РНК молекули, е знаел за раждането на децата шест месеца преди Дзянкуй да реши да информира света за това. Той е поздравил китайският генетик за успеха, но го помолил повече да не му пише за това. Същевременно не е съобщил на никого за това сериозно нарушение на научната етика.

По-късно подобни обвинения биват отправени срещу няколко генетици от Станфорд, с които Дзянкуй лично е бил запознат и където е практикувал по време на обучението си. Самите учени отказват да коментират тези въпроси и университетът е започнал да разследва тяхната дейност.

Скандалите около "ГМО-децата" не свършват дотук. Научно-медицинският портал STAT News наскоро обяви , че разполага с документи, потвърждаващи, че Джанкуй не е провел тези експерименти незаконно, а по указание на китайското правителство, използвайки държавни пари.

Тези обвинения противоречат на скорошни изявления на властите на провинция Гуандун и управляващите органи на Китай. Те твърдят, че опозореният генетик произволно и тайно е направил тези експерименти, фактически присвоявайки средствата и материалните ресурси на университета за тяхното изпълнение. Съществуват мнения, че китайските власти планират да използват Дзянкуй като изкупителна жертва, за да се освободят от всички подозрения за съучастие.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |