Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПРЕДИМСТВА ДА ИМАШ ГЛАВА С ФОРМА НА ЧУК

09.11.2022

Акулите чук са странни същества. Те изглеждат така, сякаш някой е хванал черепа им за очните кухини и е разтегнал главите им настрани.

Учените смятат, че акулите с глава във формата на чук имат няколко основни предимства.

Първият е свързан със зрението. Ако очите ви сочат в две противоположни посоки, това ще ви даде много по-широко зрително поле . Всяко око ще вижда различна част от света, така че ще имате по-добро усещане за това, което е около вас. Но би било трудно да се прецени колко далеч са предметите.

За да компенсират този недостатък, акулите чук имат специални сетивни органи, наречени ампули на Лоренцини , разпръснати от долната страна на чука им. Тези подобни на пори органи могат да възприемат електричество.

Порите основно действат като метален детектор, усещайки и локализирайки плячка, заровена под пясък на океанското дъно. Обикновените акули също имат тези сетивни органи, но не толкова много, колкото при акулите чук. Колкото по-отдалечени са тези сетивни органи върху разтегнатата глава, толкова по-точни са те при определяне на местоположението на храната.

И накрая, учените смятат, че чуковете помагат на акулите да правят по-бързи завои, докато плуват.В океаните днес се срещат девет вида акули чук и почти всички от тях са застрашени от изчезване.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |