Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПЪЛНА ЗАКУСКА

07.11.2022
Пълната английска закуска често се състои от бекон, пържено яйце, наденица, гъби, печен боб, препечен хляб, домати на скара и придружени с чай или кафе.

Това е наименованието на закуска, често сервирана в Обединеното кралство и Ирландия, която обикновено включва бекон, колбаси, яйца, черен пудинг, печен боб, домати, гъби, препечен хляб и кафе или чай.

Пълната закуска се появява в различни регионални варианти и се нарича с различни имена в зависимост от района. Въпреки че разговорно е известна като "fry up" в повечето райони на Обединеното кралство и Ирландия, обикновено се нарича "пълна Английска" (често "пълна Английска закуска"), "пълна Ирландска", " пълна Шотландска", "пълна Уелска", и "Ълстър фрай", съответно в Англия, Република Ирландия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Тази закуска е толкова популярна във Великобритания и Ирландия, че много кафенета и пъбове предлагат ястието по всяко време на деня като "целодневна закуска". Също така е популярна и в много страни от Британската общност. Пълната закуска е сред най-международно признатите британски ястия, заедно с бангери и каша, овчарски пай, риба и чипс, печено говеждо, неделно печено и коледна вечеря.

Относно нейния произход списание „Country Life“ заявява: „Идеята за английската закуска като национално ястие датира от XIII век и селските къщи на аристократите. В старата англосаксонска традиция на гостоприемство домакинствата осигуряват обилна закуска за посещение на приятели, роднини и съседи“. Пържената закуска става популярна във Великобритания и Ирландия по време на Викторианската епоха и се появява като една от многото предложени закуски в книгата на домашния икономист Изабела Бийтън „Book of Household Management“ (1861). Популярността й се покачва след Втората световна война и се превръща в основен продукт на работническата класа. Пълната закуска, базирана на протеини, често се противопоставя (например в хотелските менюта) на по-леката, базирана на въглехидрати алтернатива на континенталната закуска.

Англия

„Традиционната“ пълна Английска закуска включва бекон (и/или по-рядко бекон с ивици, колбаси (обикновено свински или Къмбълранд), яйца (пържени, поширани или бъркани), пържени или печени домати, пържени гъби (копче или Портобело) и пържен хляб. Черен пудинг и печен боб също са включвани много често, но много рядко има пържено зеле и картофи: картофените продукти обикновено не се включват в пълната английска закуска. Намазан с масло препечен хляб и сладко или мармалад често се сервират в края на храненето, въпреки че тостът обикновено се предлага по време на цялото хранене. През последните години ястието хаш браун (пържен картоф) се превръща в популярна съставка на Английската закуска. В Северен Мидландс пържени или печени на скара овесени сладкиши понякога заместват пържения хляб. Храната традиционно се сервира с чай или кафе, както и плодови сокове.

Тъй като почти всичко се пържи в това ястие, то е известно като "пържене". Тъй като някои от артикулите не са задължителни, изразът „Пълна Английска закуска“, „Пълна Английска“ или „Пълна Монти“ често конкретно обозначава закуска, включваща всичко, което се предлага. Една от теориите за произхода на последното име е, че генералът от британската армия Бърнард Монтгомъри, по прякор „Монти“, е започвал деня си с „пълна английска“ закуска, докато бил на кампания в Северна Африка по време на Втората световна война.

Зърнената закуска (или овесена каша) често предшества ястието за закуска и храненето обикновено завършва с намазан с масло препечен хляб, намазан с мармалад, конфитюр, мед или други консерви, заедно с допълнителен чай и кафе.

Пълна ирланска закуска

Ирландия

В Ирландия, както и другаде, точните съставки на пълната закуска варират в зависимост от географския район, личния вкус и културната принадлежност. Традиционно най-често срещаните съставки в Ирландия са парчета бекон, свински колбаси, пържени яйца (или бъркани или поширани), бял пудинг, черен пудинг, препечен хляб и пържени домати. Понякога се включват и сотирани полски гъби, както и печен боб, хаш браунс (пържени картофи) и кафяв соден хляб. Пържени картофи, боксти или тост понякога се сервират като алтернатива на кафяв соден хляб. По-специално в град Лимерик има дългогодишна традиционна връзка с месни продукти от свинско месо.

„Рулото за закуска“, състоящо се от елементи на пълната закуска, сервирана във вид на френско руло, става популярно в Ирландия поради факта, че може лесно да се яде на път за училище или работа. Рулото за закуска се предлага от много бензиностанции и магазини в цяла Ирландия.

В Ълстър, единствената провинция на Северна Ирландия, "Ълстър фрай " е ястие, подобно на ирландската закуска, и е популярно в по-голямата част от провинцията (главно в Северна Ирландия и части от графство Донегал), където се яде не само в време за закуска, но през целия ден. Обикновено включва соден хляб и картофен хляб.

Ълстър фрай

Подобно на рулото за закуска, което се среща в останалата част на Ирландия, „ содените хлебчета с пълнеж“ се срещат в целия Ълстър, които обикновено се състоят от соден хляб, плитко запържен от едната страна и пълнеж с пържени колбаси, бекон или яйца. Пържен лук или гъби обикновено се добавят при поискване. „Ълстър фрай“ са популярен избор за закуска от крайпътните продавачи на бързо хранене.

Шотландия

В Шотландия пълната закуска, както и другите, включва яйца, бекон, наденица, намазан с масло препечен хляб, печен боб и чай или кафе. Отличително шотландските елементи включват Шотландски стил или Сторноуейски черен пудинг, наденица Лорн (понякога наричана "квадрат" заради традиционната й форма), Aйрширски среден бекон и картофени кифлички. Обикновено включва и пържени или печени на скара домати или гъби и понякога хагис, бял пудинг, плодов пудинг или овесени сладкиши. Друга по-историческа Шотландска закуска е овесената каша.

Ранните издания на „Brewer's Dictionary of Phrase and Fable“ споменават Шотландската закуска като „значителна закуска от различни видове добри неща за ядене и пиене“.

Шотландска закуска

Както в останалата част на Великобритания и Ирландия, съставките на Пълната Уелска Закуска (на уелски: Brecwast llawn Cymreig) може да варира. Въпреки това, с новооткритото оценяване на уелската храна и рецепти в началото на XXI век, има опити да се установи широко определение.

Традиционната Уелска Закуска отразява крайбрежния аспект на уелската кухня. Две ключови съставки, които отличават уелската закуска от другите "пълни" вариации, са кокълс (вид миди) и лавербред (пюре от водорасли, често смесено с овесени ядки и пържено). Пържен лавер със сладкиши и бекон е била традиционната закуска за минните работници в въглищното поле в Южен Уелс, но закуската може да е включвала и уелски колбаси, гъби и яйца.

Пълните Уелски Закуски са придружени от традиционни напитки за закуска, като уелският чай е повсеместен избор. Днес, тъй като често се сервират през целия ден в обществени заведения или хотели, уелската бира или ейл не е необичайно. Съвременните алтернативи на традиционната пълна закуска често развиват темата за традиционните морски дарове. Пушена риба като морска пъстърва може да се сервира заедно с поширани яйца.

Северна Америка

Този стил на закуска е пренесен от ирландски и британски имигранти в Съединените щати и Канада, където се е запазил. Пълната закуска в тези страни често се състои от яйца, различни меса и обикновено един вид пържени картофи – пържени картофи, домашни пържени картофи, картофи O'Брайън или картофени палачинки – и някаква форма на хляб или препечен хляб. Големи закуски от този вид най-често се сервират по специални поводи или само през уикендите, поради времето, необходимо за приготвянето им и включените калории. В южните Съединени щати обикновено се включват зърнени храни.

Канада и САЩ не следват тенденцията на останалата част от англосферата (съвкупността от англоезичните страни), където чаят е обичайната топла напитка за закуска, а по-скоро и двете силно предпочитат кафето, черно или с мляко, сметана или захар. Кленовият сироп е общ за двете нации, които имат т. нар. захарни хижи (малки сгради или групи от сгради, където кленов сироп се прави от сок, събран от захарни кленове чрез варене) в Източните си гори. И двете нации имат закусвални и там най-често срещаните компоненти са яйца, бекон и наденица за закуска, поднесени с един или два препечени филийки, Английски мъфини, хаш брауни, домашни пържени картофи, панкейкове, Френски тост или вафли. Омлетите са ястие, в което се добавят няколко вида сирена в зависимост от желанията на готвача, като чедър, Колби, Монтерей Джак и фета. Яйцата Бенедикт произхождат от Ню Йорк, а бейгълите (хлебни продукти във формата на пръстен) произхождат от всички места, където са се заселили източноевропейските евреи, но и двете сега са основна храна и в двете страни.

Пълната закуска има голямо регионално разнообразие. Овесена каша, приготвена с валцувани овесени ядки, обикновено се сервира на закуска в голяма част от Канада и Нова Англия, но обикновено се заменя с зърна в югоизточната част, където климатът е твърде топъл за отглеждане на овес, докато яденето на овесена каша за закуска стана по-популярно в този регион едва през последните петдесет години. Бисквитите, приготвяни с бакпулвер или сода за хляб, са основна храна на Юга и компонент на бисквити и сос. Селската шунка е много популярна във всеки югоизточен щат, с изключение на Флорида, и замества канадския бекон в рецептите за приготвяне на закуска. Скрапъл (каша от свински остатъци и изрезки, комбинирани с царевично брашно и пшенично брашно, често брашно от елда, и подправки) и свинско руло са меса за закуска, обичайни за Пенсилвания, Делауеър, Мериленд и Ню Джърси, а колбасите, които се консумират в Южен Тексас и Флорида, понякога са вид чорисо (пикантен колбас/наденица). Селската пържена пържола е ястие, което е популярно в Тексас, а пържолата и яйцата са популярни в голяма част от Средния Запад.

Западът обикновено е домът на ястия като мигас, хуевос ранкерос и закуска бурит; и трите са пикантни, защото съдържат значителни количества люти чушки. И на двата бряга на Канада и Съединените щати се сервира пушена сьомга за закуска и тя е основна храна по-специално за първите нации на Британска Колумбия. Яйца Сарду и яйца Нептун са местни вариации на яйца Бенедикт от Луизиана и Мериленд, които заменят канадския бекон съответно с артишок и месо от раци. Жителите на Средния Запад са консумирали телешки мозъци с яйца, южняците са правели същото със свински мозъци, жителите на Нова Англия консумират джоникейк (плосък хляб с царевично брашно), а Спам (консервирано месо) е основна храна на Хаваите.

Хонг Конг

Няколко заведения в Хонг Конг предлагат целодневна закуска или късна закуска (хибрид от английски и северноамерикански артикули) от официални ресторанти до евтини заведения.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |