Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

БОЗАЙНИКЪТ С НАЙ-БАВЕН МЕТАБОЛИЗЪМ

21.10.2022

Ленивците не са мързеливи, те се движат малко и бавно. Тъй като се хранят предимно с листа, ленивците не разполагат с толкова енергия, колкото другите животни.

Ленивците обитават тропическите гори на Централна и Южна Америка. Те са бозайници и сега съществуващите се делят на два рода: Трипръсти ленивци (Bradypodidae) и Двупръсти ленивци (Megalonychidae). И двата рода са се отделили един от друг преди около 25 милиона години и са тясно свързани само в еволюционно отношение. В зависимост от вида възрастен ленивец може да тежи до десет килограма и да нарасне между 50 и 75 сантиметра.

Ленивците обичат да висят по дърветата. Движението им по земята изглежда мъчително. Те забиват предните си нокти в земята и се дърпат напред, плъзгайки се по корем.

За разлика от повечето други бозайници, които имат козина на главите или гърбовете си, при ленивците козината расте в обратна посока - от корема към гръбнака. Има причина за това - тъй като те обикновено висят с главата надолу, водата се оттича по-добре от тях, когато вали дъжд. В гъстата им козина живеят не само акари, кърлежи, бръмбари и пеперуди, но и зелени водорасли. Високоенергийните водорасли са добре дошла допълнителна храна за тях и същевременно добър камуфлаж.Ленивците спят между 15 и 20 часа на ден. С максимална продължителност на живота до около 40 години, те спят през по-голямата част от живота си. Световният ден на ленивците се отбелязва всяка година на 20 октомври.

Ленивците се хранят основно с листа, но също и с цветовете, издънките и плодовете на дърветата. Двупръстите ленивци също понякога се хранят с малки насекоми и птичи яйца. Ленивците имат най-бавния метаболизъм от всички бозайници.

Изглежда, че ленивците се усмихват непрекъснато. Но те не го правят съзнателно. Всъщност лицевите им мускули са толкова слаби, че трудно могат да контролират изражението на лицата си. Ленивците имат слабо развити зрение и слух, но силно обоняние.

Трипръст ленивец край езеро Гатун, Панама.

Естествените врагове на ленивците включват ягуари и други подобни хищници, също така хищни птици като харпии и гигантски змии като анакондата. На земята ленивците обикновено нямат никаква защита. Висящи по дърветата, те са защитени от камуфлажния цвят на козината си и бавните си движения. Но те също могат да се защитават срещу врагове с острите си нокти и зъби.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |