Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОДОВИ ИМЕНА

19.10.2022
Един от възможните изходи на играта - една от страните е намерила убиеца (черна карта) и е изгубила

Кодови имена е настолна игра, публикувана през 2015 г., инспирирана от света на тайните служби. Измислена е от Владимир Хватил - чешки автор на настолни игри и дизайнер на видеоигри.

Кодови имена (чеш. Krycí jména; анг. Codenames) е игра за отгатване кои кодови имена (т.е. думи) в набор са свързани с подсказваща дума, дадена от друг играч. В Чехия е издадена от Миндок - чешка компания, издател на настолни игри. По-късно е пусната играта Кодови имена: Образи (Codenames: Pictures), която се играе на дъска четири на пет и използва картини вместо думи.

Тази игра е предназначена предимно за два отбора от двама или повече играчи (има и варианти на правилата за двама или трима играчи).

Принцип на играта

Два отбора се състезават, като всеки от тях има началник, „майстор на шпионирането“, който дава улики с една дума, които могат да сочат към няколко думи на дъската. Другите играчи в отбора се опитват да отгатнат думите на своя отбор, като избягват думите на другия отбор. Играчите са разделени на два отбора: син и червен. Един играч във всеки отбор е избран за шпионин на отбора; останалите стават полеви оперативни работници.

Двадесет и пет карти с кодово име, всяка с дума, са разположени в мрежа 5×5 в произволен ред. Част от тези думи представляват сини агенти, някои представляват червени агенти, една представлява убиец, а останалите представляват невинни минувачи. Шпионите на отборите получават раздадена на случаен принцип ключова карта, показваща решетка 5×5 от 25 квадрата с различни цветове, всяко съответстващо на една от картите с кодово име на масата. Ключовата карта може да се завърти по желание на шпионина, преди да бъде поставена в стойка. „Светлините“ по краищата на картата-ключ показват кой отбор играе първи и трябва да намери девет собствени агента (другият отбор трябва да намери само осем).

На всеки ход съответният шпионин дава словесен намек (известен също като улика) за думите на съответните карти. Всяка подсказка може да се състои само от една дума и число. Уликата трябва да бъде свързана с възможно най-много от думите на картите на собствените агенти на екипа, но не и с други – за да не би думите случайно да ги накарат да изберат карта, представляваща невинен страничен наблюдател, противников агент или убиеца. Думата-подсказка може да бъде избрана свободно, стига да не е (и не съдържа, нито се съдържа в) нито една от думите на картите с кодово име, които все още са видими в момента. Картите с кодови имена се покриват, когато се правят предположения, правилни или не. Ако началникът на даден отбор даде невалидна улика (тяхната улика е изрично обезсилена от началника шпионажа на противниковия отбор), техният ход приключва незабавно и, като наказание, началникът на противниковия отбор на случаен принцип покрива кодово име, принадлежащо на един от техните агенти, преди началото от техен ред.

Игра на Codenames Duet по средата на разиграването.

Числото в подсказката казва на полевите оперативни работници колко думи в мрежата са свързани с ключовата дума. Той също така определя максималния брой предположения, които полевите оперативни работници могат да направят на този ход, което е посоченото число плюс едно. Полевите оперативните работници на даден отбор са длъжни да правят поне едно предположение на ход, рискувайки грешно предположение и неговите последствия. Ако първото им предположение е правилно, те могат да продължат да правят предположения, докато достигнат лимита за предположения или направят грешно предположение, или вместо това могат да изберат да прекратят хода си доброволно. За по-бърза игра или ако противниковият отбор отнема твърде много време за мислене, например, може да се използва таймер, като пясъчния часовник, включен в опаковката на играта.

След като началникът даде улика със своята дума и номер, полевите оперативни работници от неговия атбор правят предположения за това кои карти с кодово име носят думи, свързани с уликата, и ги посочват една по една. Когато се посочи карта с кодово име, началникът покрива тази карта с подходяща карта за самоличност – син агент, червен агент, невинен наблюдател или убиец – както е посочено на картата на ръководителите на шпиони в мрежата. Разкриването на противников агент завършва хода на отбора, както и разкриването на невинен наблюдател, въпреки че в първия случай противниковият отбор също получава малко предимство преди началото на хода си като резултат. Ако убиецът бъде разкрит, играта приключва веднага със загуба за отбора, който го е идентифицирал.

Освен гореспоменатия убиец, играта приключва, когато бъдат идентифицирани всички агенти, принадлежащи към един отбор, печелейки играта за този отбор. Като се има предвид естеството на играта, много е вероятно даден отбор да спечели играта по време на хода на противниците.

Кодови имена: Снимки по време на игра в клуб за настолни игри в Будапеща

Официални варианти на играта

Codenames: Deep Undercover е пусната през 2016 г. само в Target Stores. Публикувана от Lark & ​​Clam и предлагана на пазара като парти игра за възрастни, 200-те нови карти с думи в играта съдържат сексуални препратки и двойни мисли, което й спечелва етикет за родителски съвети. Играта получи актуализация през 2018 г. под заглавие, която има за цел да постигне по-добър баланс на играта.

Codenames: Pictures е пусната през септември 2016 г. и включва 200 двустранни карти, които включват изображения вместо думи. Играта използва решетка 5x4 вместо оригиналната 5x5, което води до използване на 20 карти наведнъж, но иначе има същите правила като оригинала. Самите карти с изображения също могат да се комбинират с картите с думи от оригиналната игра за по-усъвършенствана вариация на играта.

Codenames: Disney Family Edition е пусната през септември 2017 г., включващо герои и местоположения от филми на Disney и Pixar и включващо по-лесен геймплей с решетка 4x4 (без квадрат „Играта приключи“) за по-младите играчи.

Codenames: Marvel Edition е пусвата приблизително по същото време, включвайки герои от вселената на Marvel, като Spider-Man, Doctor Strange, Iron Man и Captain America. И двете издания идват със собствени карти с подсказки, които могат да се обърнат, за да се покаже картината или думата.

Codenames: Duet е пусната през октомври 2017 г. като кооперативна версия за двама играчи на оригиналната игра. Опаковката на играта включва 200 нови карти с думи, които могат да се използват и за оригиналната игра (при условие, че езикът съвпада). Целта на играта е да се разкрият всичките 15 агента в рамките на даден брой ходове, без да се контактува с твърде много невинни минувачи или с убиеца.

Codenames: Harry Potter е пусната през 2018 г. Тематичен около едноименната поредица от романи, той се играе подобно на Codenames: Duet, като двама или повече играчи работят заедно, за да разкрият всички членове на Ордена на феникса, преди да им изтече времето, като същевременно се опитва да избегне Министерството на магията и смъртожадните.

Codenames: XXL е пусната през юни 2018 г., Codenames: Pictures XXL през ноември 2018 г. и Codenames: Duet XXL през май 2019 г. Всички те са същите като съответните им оригинални игри, с изключение на факта, че използват по-голям формат и двойно карти с размер.

Codenames: The Simpsons Family Edition е пусната през ноември 2019 г. и включва герои и препратки от едноименния телевизионен сериал. Геймплеят е идентичен с Codenames: Pictures. Един месец по-късно CGE пуска друг лицензиран спин-оф, наречен Codenames: Blizzard Edition, включващ герои и препратки от франчайзи на видеоигри на Blizzard Entertainment, като Warcraft и Diablo. Това конкретно издание никога не е предлагано за продажба на дребно и бива подарено изключително на служители на Blizzard около Коледа.

CGE пуска Codenames Gadget, мобилно приложение за произволно генериране на оформления на агенти. Издателят също пусна официална уеб версия на играта и Codenames Duet чрез своя уебсайт.

Играта бива одобрена от търговската мрежа и е публикувана на 38 езика (африкаанс, арабски, бразилски португалски, български, каталонски, китайски, хърватски, чешки, датски, холандски, английски, естонски, филипински, фински, френски, немски, гръцки, иврит, унгарски, исландски, индонезийски, италиански, японски, корейски, латвийски, литовски, норвежки [букмол], полски, португалски, румънски, руски, сръбски, словашки, словенски, испански, шведски, тайландски и турски), включващ шест различни азбуки.

Козови имена е обявена за една от най-добрите настолни игри за 2015 г. според списание Popular Mechanics.

Играта е спечелила следните награди: Major Fun! Award (2015), Печат за отлични постижения на Dice Tower (2015), BGG Golden Geek Award за най-добра семейна игра на годината (2015), BGG Golden Geek Award за най-добра парти игра на годината (2015), Origins Awards, номиниран за най-добра семейна игра по версията на SXSW (2016), победител за най-добра семейна игра в Германия Spiel des Jahres  (2016).

Класирана на #20 в международната класация за настолни игри и на #1 в парти игри от boardgamegeek.com


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |