Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ФОНТАНЪТ НА КРИЖИК

17.10.2022
Фонтанът на Крижик през 2010 г.

Фонтанът на Kрижик е комплекс от пеещи фонтани, построен през 1891 г. в Прага. Проектиран е от чешкия електроинженер и изобретател Франтишек Крижик.

Светлинният фонтан на Крижик (на чешки : Křižíkova světelná fontána ) се намира във Виставище Прага – изложбен център, разположен в Прага 7, квартал Бубенеч, като представлява един от най-впечатляващите обекти на този експозиционен ареал, включващ редица сгради с важно историческо и културно значение.

Фонтанът на Крижик е смятан за уникално европейско достояние. През цялото си 125-годишно съществуване този фонтан удивлява със спиращата дъха игра на светлини, вода и понастоящем и други ефекти, включени в продукции, използващи световноизвестни класически, модерни и оригинални мелодии.

Фонтанът носи името на Франтишек Крижик, който е изобретател на саморегулиращата се дъгова лампа, като е автор и на редица други технически рационализации.

Крижик създава фонтана в Прага, това техническо чудо на своето време, в сътрудничество с колегите си Лудвиг Спирк и Яромир Зелени, но идеята и технологичните процедури, свързани със светлината и електричеството, принадлежат на него.

Първите работи по построяването на фонтана започват през октомври 1890 г. и създават сервизни зони под дъното на басейните, включително 150-метров проход до близкото машинно отделение, където, наред с други неща, се намира и помпата. Строителството на надземната част започва през февруари следващата година и приключва три месеца по-късно.

Светлинният фонтан, т.е. "Fontaine lumineuse", е построен за Юбилейното национално изложение в Прага през 1891 г., на което са представени чешките предприемачи в Хабсбургската империя, чешката индустрия и селско стопанство, занаяти, услуги и изкуства, наука и технологии и отбелязва националните традиции. От 28 май 1891 г. представлението се играе всяка вечер. За стартирането и управлението на фонтана са били необходими четирима души. В годината на създаването му самият Крижик е управлявал фонтана всяка вечер.

Фонтанът на Крижик върху пощенска картичка от 1891 г. (от картина на Карел Либшер)

"Fontaine lumineuse" бързо става известен в цяла Европа. По това време фонтанът е бил с размери 30 х 40 м. Дъната на долния и горния басейн са били изработени от дебело стъкло, под което са били поставени 26 автоматични регулируеми дъгови лампи (проектирани от Крижик) с параболични рефлектори от алуминиева ламарина, които са осветявали струите вода, разпръскващи се от дюзите. Плочи с четири различни цветни стъкла са се въртяли над всяка, създавайки цветни лъчи. Благодарение на взаимозаменяемостта на очилата е било възможно да се предизвика разнообразна палитра от цветове.

Първоначалната идея за автоматичния им обмен е била изоставена, тъй като на практика се оказва ненадеждна и остава ръчното въртене. В момента, в който едно от четирите стъкла бъде осветено от светлината на дъговата лампа, служителят може да смени останалите три стъкла.

Осветени са били не само възходящите течения, но и отделните водопади на преливниците през стъклените стени на горния басейн. Електрическите динамо машини на Крижик са захранвали светлините с ток.

В долния басейн шест струи са били осветявани от шест лампи, басейнът е имал 16 лампи и 14 струи, разположени в два концентрични кръга около една централна струя. Три водопада, създавани от вода, течаща от горния басейн към долния, също са имали собствено осветление.

Водата се е разпръсквала на височина от няколко десетки метра и в блясъка на светлинните източници и се е виждала чак до Старе Место (Старият трад на Прага). За да се оцвети водата, са били използвани различни цветни стъкла, които са били поставени над дъговите лампи и сменяни от персонала на редовни интервали. Цялото осветително оборудване идва от работилниците на завода на Крижик в Прага.

Фонтанът на Крижик през 2016 г.

Светлинният фонтан обаче не е новост, от осемдесетте години на 1800 г. той е неразделна част от всяка голяма изложба. Но фонтанът на Крижик се откроява със семплата реализация на авторската идея.

Самата конструкция на фонтана на Франтишек Кржижик е изключително техническо изобретение. В басейна на две нива, който е проектиран от архитекта Антонин Вилем, той вгражда 80 дюзи в горния резервоар и осем в долния. Горният е бил поставен върху железни греди над кръглата камера. На дъното, покрито с кристални стъклени плочи, са били извадени петнадесет отвора с различни размери и форми. Всяка е била покрита с дюзи, които насочвали водните потоци към желаната форма на фонтана, така че формата им е била или конична, или камбановидна.

Въпреки че фонтанът е разпръсквал 250 литра вода в секунда, показва ниска консумация поради затворената циркулация. Водата е била задвижвана от парен двигател, изпомпвана от долния резервоар до шестметрова вятърна мелница, след това към разпределителната камера и след това към отделните вентилационни отвори. Изхвърлената вода е попадала в горния резервоар и оттам се оттичала през преливните черупки в долния басейн, откъдето е била изпомпвана отново.

Бюджетът за изграждането на фонтана през 1891 г. е бил 155 000 австро-унгарски гулдена, в днешна валута това би било около 18 600 000 чешки крони.

По време на Втората световна война басейнът на фонтана е превърнат в противопожарен резервоар и с течение на времето районът се наводнява и постройката се срутва.

Приблизително сто години по-късно, на 15 май 1991 г. започва основна реконструкция на фонтана във връзка с реконструкцията на изложбения център за Общата чехословашка изложба, проведена през 1991 г. в Прага.

След реконструкцията фонтанът получава ново име, но въпреки че днес всъщност се нарича Големият фонтан, по света е известен като Фонтанът на Крижик. Около фонтана е изграден амфитеатър за повече от 6000 зрители. Фонтаните са разположени в басейн с размери 25х45 м и обем 1650 куб.м. Преливането на светлина в цветовете на дъгата , което е особено забележимо във вечерните часове, е възможно благодарение на 1248 подводни светлини.  В подземието на фонтана работят 24 помпи с дебит 70 л в секунда и налягане до 20 м. По кабели и тръби в подземния ход водата се разпределя към три хиляди дюзи. 30 метра е височината на най-високия фонтан.

През ноември 2017 г. експлоатацията на фонтана е прекратена от Агенция Орфей след повече от 20 години.

Създадена е петиция срещу спирането на експлоатацията на фонтана и за повторното му отваряне с искане за запазване на над 125-годишния паметник на културата. След няколко години фонтанът отново започва да функционира.

Police Symphony Orchestra на сцената на фонтана, 2022 г.

Днес снетлинният фонтан на Крижик се управлява от компютър със специален софтуер, изработен по поръчка. За всяко ново представление се създава нова програма. Зрителите могат да гледат светлинни и водни представления на класическа и съвременна музика или сценични представления като Кармен или Ромео и Жулиета, Лебедово езеро, Русалка и др.

Комплексът предлага лазерни, светлинни и пиротехнически ефекти, филмова прожекция върху водна стена, оригинални и класически изпълнения, изпълнявани от една от най-добрите балетни трупи в страната, Пилзенския балет в „Театър Й. К. Тил“, и най-важното - десетки музикални продукции в различни жанрове.

В гамата от музикални стилове има по нещо за всеки. Рокери, класика, любители на съвременни поп и филмови мелодии или произведения на известни композитори. Сред продукциите има място за известни филмови мелодии, например селекция от музика от всички филми за Джеймс Бонд, саундтраковете от филмите „Дракула Неразказан“ или „Mamma Mia!“.

Освен класическа музика - Антонин Дворжак, Бедржих Сметана, Моцарт и др., в продукциите участват и звезди като Лейди Гага, Адел, Дженифър Лопес, Питбул... Рокът е представен от Скорпионс и Meталика.

Днес 40-минутни представления (комбинация от музика, светлина и вода) се изпълняват на всеки пълен час. Програмата включва различни балетни и водни изпълнения.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |