Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПОДВОДЕН ХОКЕЙ

07.10.2022
Двама играчи се борят за шайбата на шампионата на Великобритания за студенти, Бангор, 2009 г.

Подводният хокей е вид хокей, при който отборите се състезават под вода, като маневрират с шайба през дъното на плувен басейн във вратата на противниковия отбор, като я задвижват с хокеен стик.

Подводният хокей хокей (анг. Underwater Hockey (UWH), в Англия наричан също и Октопуш (анг. Octopush)) възниква в Англия през 1954 г., когато Алън Блейк, собственик на новосформирания Sub-Aqua Club в морския курорт Саутси, Хемпшир, Англия, измисля играта, за да задържи членовете на клуба. Проблемът е бил какво да се прави през зимата, когато не можеш да се гмуркаш в морето (тогава още не са имали водолазни костюми).

Алън решава да се опита да изобрети нов вид спорт. Една вечер той се събира със съпругата си и приятели и им разказва своите идеи и виждания за зимен спорт, който биха могли да измислят. Те са били членове на водолазен клуб и се занимавали много активно с гмуркане.

Първоначално този спорт е наречен „Octopush“, оригиналните правила изискват отбори от осем играчи (оттук „octo-“), бухалка, напомняща на малък стик за шафълборд, наречена „тласкач“ (оттук и „-push“), оловна шайба без покритие, наречена „squid“, и цел, известна първоначално като „cuttle“, но скоро след това „gulley“. Освен „тласкач“ и в по-малка степен „октопуш“, голяма част от тази първоначална терминология сега е оставена в историята.

Подводният хокей се практикува редовно, провеждат се различни събития. Този спорт е регистриран в Международната федерация по гмуркане (C.M.A.S). Принадлежи към динамично развиващите се спортове в света.

В момента този хокей се играе по целия свят, а първото световно първенство по подводен хокей се провежда в Канада през 1980 г. През 1984 г. се провежда Световното първенство за жени в този спорт.

Шайба за подводен хокей, бутана от стик

По време на играта, която се провежда в басейн, се състезават два отбора от спортисти, всеки от които се състои от десет играчи, оборудвани с плавници, маски, шнорхели и стикове. Шестима играчи участват в двубоя, а четирима са в готовност. Целта на играта е да се вкара шайбата, като се премести със стик по дъното на басейна до вратата на противника. Играта продължава, докато бъде отбелязан или спрян гол от съдията (поради нарушение, прекъсване или край на период от играта). Състезанието се състои от два периода, обикновено с продължителност от 10 до 15 минути (на световните първенства - 15 минути) и кратък интервал за почивка между периодите, обикновено три минути. Играта се съдийства от двама рефери във водата (с водолазна екипировка) и един рефер на повърхността.

Екипировката на играчите включва: дихателна тръба, шапка за водна топка, подводна маска, плавници, стик, шайба и ръкавици.

Екипировка на сътезателите: 1 - шнорхел, 2 - шапка, 3 - маска, 4 - плавници, 5 - стик, 6 - шайба, 7 - ръкавица

Вратата с ширина 3,36 метра, изработена от алуминий или неръждаема стомана, се намира на дъното на басейна от противоположните страни на игралното поле и има вдлъбнатина, в която трябва да се забие шайбата. Зад портата има стена. Ако шайбата я удари и отскочи, без да влиза във вдлъбнатината, също се отбелязва гол.

Интересно е, че има един вид подводен хокей – подледен хокей, състезанието в който се провежда на замръзнал резервоар или басейн.

Плавници за подводен хокей Technisub Ala с дръжки за плавници

Подводният хокей се радва на популярност в Обединеното кралство, Австралия, Канада, Франция, Холандия, Нова Зеландия, Южна Африка и Съединените щати, както и в по-малка степен в други страни като Аржентина, Белгия, Бразилия, Китай, Колумбия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Ирландия, Израел, Япония, Корея, Малайзия, Намибия, Филипините, Полша, Португалия, Руанда, Саудитска Арабия, Сърбия, Сингапур, Словения, Испания, Швейцария, Турция, ОАЕ и Зимбабве.

В исторически план световните първенства по подводен хокей се провежда на всеки две години от 1980 г. насам.

Европейските първенства по подводен хокей също се провеждат на всеки две години след световните първенства.

Подводният хокей е включен като спорт за първи път в игрите в Югоизточна Азия през 2019 г.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |