Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterКОЛКО СА ВСИЧКИ МРАВКИ НА ЗЕМЯТА

05.10.2022

Учените за първи път дадоха обоснована оценка на броя и масата на мравките, живеещи на нашата планета. Цифрите се оказаха астрономически: десетки трилиони насекоми.

Вниманието на хората неизменно се привлича от големи и зрелищни същества: китове и тигри, акули и динозаври. Но в мащаба на цели екосистеми и цялата биосфера на Земята, малките същества (гъби, червеи , насекоми, планктон и др.) играят много по-важна роля.

Рядко забелязваме мравките, които постоянно се роят под краката ни. Междувременно те разкопават почвата, за да я аерират, помагат за разпространението на семената на растенията, рециклират мъртвата органична материя и разграждат дървесината, контролират вредителите и правят много други полезни неща.

Днес са известни почти 16 хиляди вида мравки, те живеят на всички континенти, с изключение на Антарктида, и в почти всяка екосистема на сушата. За да се разбере точно приноса на мравките към биологичните процеси, трябва поне да се знае техния брой. Такива оценки са дадени както от естествоизпитатели от миналото, така и от съвременни биолози, но само приблизително, "на око".

За да изчислят общия брой мравки, Патрик Шултайс и колегите му от университета в Хонконг събират около 12 000 изследвания върху популациите на мравки в различни региони на света. От тях биват избрани 489 листа, които съдържат точна, правилно получена информация за численността.

Обобщавайки тези данни за цялата планета, учените стигат до извода, че на планетата живеят най-малко 20 квадрилиона мравки – 20 милиона милиарда насекоми – многократно повече от предишните оценки. Това е повече от биомасата на всички диви бозайници и птици взети заедно и около 20 процента от човешката биомаса.

Освен това авторите на изследването, публикувано в списанието PNAS, са взели предвид броя на мравките, обитаващи различни екосистеми на Земята. Както може да се очаква, те са най-многобройни в горещ климат, в тропиците, като разликата със студените райони може да бъде до шест пъти. Освен това мравките са особено широко представени в горите и сухите равнини, но в изкуствените ландшафти техният брой е сравнително малък. Това показва важността на опазването на естествената среда за поддържане на нормалното състояние и изобилието на тези полезни насекоми.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |