Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ ДЕТЕНИЦЕ И ЛЕГЕНДАТА ЗА СКРИТОТО СЪКРОВИЩЕ

26.03.2019
Фото: Jan Pešula (CC BY-SA 2.5)

Замъкът Детенице е чешки средновековен бароков замък, намиращ се в село Детенице, в окръг Ичин, в Краловохрадския край.

Представлява триетажна сграда с четириетажна кула и портик, включва и на бурграфството и различни стопански постройки. Замъкът съдържа колекции от оръжия на малтийските рицари и ловни трофеи.

(CC BY 3.0)

Замъкът е основан в края на XIII - началото на XIV век от Бенеш от Валдщайн и Детениц (1269-1318), който реконструира оригиналната дървена крепост в каменна крепост в готически стил. Първото писмено споменаване на замъка е през 1404 г.

През 1503 г. замъкът Детенице става собственост на Кържинецкия род. Бохуслав Кържинецки от Ронов през 1587 г. преустроява замъка в ренесансов стил. През 1619 г. неговият син Иржи Кържинецки от Ронов издига голяма крепостна кула.

Крал Фердинанд II конфискува замъка и имението от Кържинецкия род и ги връчва на Валдщейн. По-късно замъкът е купен от Кристиян Клам-Галас, който го променя архитектурно в стил "късен барок".

В началото на 19 век синът на австрийския барон и дипломат Висерберг завещава имота на Малтийския орден. Орденът продава замъка през 1903 г. на еврейският индустриален магнат Адолф Блох, чийто син загубва цялото имение на борсата.

През 1927 г. инженерът-строител Ржехак купува замъка, след което част от него остава отворена за обществеността. През 1948 г. замъкът е национализиран от правителството на Чехословакия.

В момента имението принадлежи на семейство Ондрачкови.

(CC BY-SA 3.0)

Легендата за съкровището на Иржи Кържинецки

През 1619 г. Иржи Кържинецки построява голямата кула на замъка, но след като изпада в немилост, прави нещо, което става причина за възникването на легенда, която занимава умовете на чехите и до днес. Спасявайки се от екзекуция, собственикът на замъка бяга в Саксония, но преди това спешно скрива съкровището си в подземни лабиринти под замъка. Не е ясно дали това е истина или измислица, но ентусиастите все още продължават да търсят съкровището на Кържинецки.

Легендата за рицаря Артур

Смята се, че веднъж, намирайки се в замъка, той опитва пиво. Напитката толкова много му харесва, че рицарят отрязва езика на девойката, която приготвя пивото, за да не може да сподели с никого рецептата за приготвянето на вкусната бира.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |