Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОГНЕНОТО ЕЗЕРО И ЦЪРКВАТА БЕЗ КУПОЛ

22.09.2022

Един от най-красивите храмове в Щутгарт е неоготическата църква Йоханескирхе. Сградата е архитектурен шедьовър и е построена върху изкуствен полуостров в Огненото езеро.

Езерото се нарича "огнено" защото е създадено, като воден резервоар от противопожарната служба през 1701 г. Имало е триъгълна форма и предназначението му е било да съхранява вода, която да се използва за гасене на пожарите в града. Постепенно жителите на града са започнали да използват Огненото езеро за отдих и напояване на нивите.

Голяма промяна настъпва през 1860-те. По това време населението на Щутгарт нараства експлозивно – следствие от индустриалния бум. Градостроителите проектират нови квартали и градът се разширява. Огненото езеро също е разширено и формата му е променена в правоъгълна. В него е създаден изкуствен полуостров, върху който през 1865 г. започва строежа на неоготичаската протестантска църква Йоханескирхе.

Църквата Йоханескирхе на картичка от 1907 г.

Храмът е завършен през 1876 г. под ръководството на вюртембергския архитект Кристиан фон Лайнс. За основите на храма, архитектът използва 660 пилона, направени от водоустойчив бетон (нов строителен материал по това време), здраво забити в дъното на езерото. На 30 април 1876 г. е открита "малката Нотр Дам в западната част на Щутгарт", както я наричат ​​днес. Внушителната църковна кула с масивен чугунен часовник е била висока 66 метра.

Църквата Йоханескирхе и Огненото езеро на картичка от 1913 г.

Жителите на града започват да използват езерото като ледена пързалка през зимата. Дълго време това е била единствената пързалка за кънки в Щутгарт. През Втората световна война езерото се използва и като резервоар, когато водопроводите са повредени от бомбандировките.

През 1943 и 1944 г. църквата е силно повредена от въздушните нападения на съюзниците. Не оцелява и големият старинен часовник. Той е претопен и материалът е използван за производството на оръжие.

Между 1948 и 1966 г. църквата е възстановена. Поради липса на достатъчно пари за възстановяване, липсващият връх на Йоханескирхе е заменен с платформа с парапет. По този начин църквата се превръща и в антивоенен паметник.В днешно време Йоханескирхе е много популярно място за сватби. Желаещите са толкова много, че енорията се е принудила да наложи определени ограничения.

Огненото езеро е дом на много видове риби. Местна риболовна асоциация го използва за развъждане на шаран и щука. В езерото живеят и множество морски костенурки, които най-вероятно са били изоставени там от техните собственици и от тогава се размножават на свобода.Много хора идват тук заради спокойствието, гледката или красивите снимки, които могат да си направят. Когато посещавате западната част на Щутгарт, не бива да пропускате това място.


 текст и снимки: Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |