Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

МУЗИКАНТИ ОТ ДЖУНГЛАТА

14.09.2022

Мъжките шимпанзета понякога барабанят с длани по корените на дърветата. Всяко животно има свой уникален "стил", който улеснява разграничаването им от техните роднини.

Много животни издават звуци, които традиционно възприемаме като музика, както например птичата песен. При много видове подобни звуци са нещо, което самата природа е заложила в тях, като инструмент за оцеляване. Африканските шимпанзета, обаче се учат да барабанят на корените на дърветата за собствено удоволствие. Когато го правят, те изпъчват гърдите си и издават силни гърлени викове.

Досега повечето изследвания върху културата на шимпанзетата - набор от умения, които не са генетично наследени, а се предават чрез обучение - са фокусирани върху уменията за търсене на храна и правене на инструменти, докато много по-малко внимание се обръща на техните музикални способности.

Сега има доказателства, че човекоподобните маймуни свирят на своеобразни музикални инструменти по уникален за всяко животно начин. Наблюдавайки група шимпанзета в гората Будонго в западната част на Уганда, учени са записали "партиите" на седем мъжкари, които редовно са използвали корени на дървета, за да барабанят на тях.

Използвайки ръцете и краката си, маймуните произвеждали звуци, които се разнасяли на повече от километър през тропическите гори. Всяко животно е имало свой собствен начин на „свирене“ и след няколко седмици наблюдение изследователите са могли да различат мъжкар на име Тристан, за когото са били характерни много бързи единични удари, от Алфа или Ила, които са обичали да удрят корените с две длани едновременно.

Учените предполагат, че "барабаненето" служи като вид социална мрежа, позволяваща на шимпанзетата да общуват помежду си и да търсят роднини.

В бъдеще изследователите планират да проучат други групи шимпанзета, както близки, така и далечни, за да разберат колко широко разпространена е „културата на барабанистите“ сред маймуните.

Изследването е публикувано в списание Animal Behavior.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |