Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЖЕЙМС УЕБ СРЕЩУ ХЪБЪЛ

17.08.2022

На 12 юли 2022 г. космическият телескоп Джеймс Уеб най-накрая разгърна пълния си потенциал и насочи основното си огледало към няколко различни цели, определени от НАСА. Тези части от звездното небе вече са виждани и преди, чрез обектива на космическия телескоп Хъбъл. Но сравнението между изображенията, получени от двата телескопа, ще ни накара да разберем, че силата на Джеймс Уеб е крайъгълен камък, който бележи нов етап в ерата на астрономията и науката за изследване на дълбокия космос.

Първото изображение от телескопа Джеймс Уеб беше снимката с дълбоко поле, центрирана върху масивен галактически куп. В него можете да видите хиляди галактики в дълбоката Вселена, много близо до клъстера от галактики SMACS 0723. Хъбъл също е заснел това място на Вселената, но разликите са големи. В изображението, направено от Хъбъл, можете да видите композиция в 7 филтъра, които покриват както оптичните, така и близките инфрачервени дължини на вълните. За разлика от това, Джеймс Уеб събра данни с устройствата си в близък и среден инфрачервен диапазон. Основната разлика между двете снимки се крие в остротата на галактиките, които преди изглеждаха като петна, сега могат да се видят с техните добре дефинирани форми: спирални, елипсовидни или пръстеновидни галактики.

Изображения на галактическия куп, направени от телескопа Хъбъл (горе) и телескопа Джеймс Уеб (долу).

Мъглявината Южен пръстен

Мъглявините са индикатори за умираща звезда. Когато звезда, подобна на Слънцето умира, тя го прави по особен начин. Първо леко изхвърля най-външните си слоеве, с които се получава богата на газ предпланетна мъглявина. След това ядрото на звездата се свива до размер не по-голям от нашата планета, но съдържащ цялата звездна маса в себе си. Това свиване превръща звездният остатък в бяло джудже и го нагрява до такава степен, че йонизира и изхвърля част от външната материя. Резултатът е красиви мъглявини, които сме виждали преди благодарение на Хъбъл.

Изображения на мъглявината Южен пръстен, направени от телескопа Хъбъл (вляво) и телескопа Джеймс Уеб (вдясно).

Изображението вляво ни показва мъглявината Южен пръстен, направено от Хъбъл, в сравнение с най-новото изображения от Джеймс Уеб. Разликата е много ясна - докато в първото се наблюдава само една звезда в центъра на мъглявината, снимката на Джеймс Уеб разкрива, че това всъщност е двойна система. Също така ни показва отдалечена спирална галактика, скрита в лявата страна. И не само това, нишките от прах и газ са ясно видими благодарение на остротата на кадъра на телескопа Джеймс Уеб.

Квинтетът на Стивън

Това е компактна група галактики, открита преди 150 години. В нея има две галактики в процес на сливане, които са заобиколени от две други галактики, които също гравитационно взаимодействат една с друга. Но това, което изглежда като квинтет от земна гледна точка, всъщност е само илюзия - едната от галактиките е отдалечена на 40 милиона светлинни години от другите четири.

Изображения на Квинтетът на Стивън, направени от телескопа Хъбъл (горе) и телескопа Джеймс Уеб (долу).

Сблъскващите се галактики, докато се сливат, изхвърлят газ, благоприятстващ образуването на нови звезди и също така генерират големия поток от материя, който може да се наблюдава в голямо разнообразие от дължини на вълните, благодарение на устройствата на телескопите. Сравнете сами резултата на Хъбъл по-горе и новото изображение на Джеймс Уеб по-долу.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |