Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

СЪНУВАТ ЛИ ПАЯЦИТЕ?

15.08.2022
Скачащ паяк Evarcha arcuata

Докато висят на своята нишка, понякога скачащите паяци показват поведение, наблюдавано при изследванията на съня: движение на очите и потрепване на крайниците. При хората и при много гръбначни това е типично за REM фазата на съня.

Известно е, че подобните на сън състояния са често срещани в животинското царство. При някои видове са открити и паралелни на познатите при човека фази на съня. Освен дълбок сън, през нощта преминаваме и през така наречените REM фази на съня. Терминът REM (rapid eye movement) е съкращение на "бързо движение на очите". По време на тази фаза се наблюдава и частична парализа на мускулите на тялото - това понякога води до малки движения. Също така, най-често сънуваме по време на REM фазата. Изглежда, че тя е свързана с процесите на обучение при хората и животните.

Вече е добре известно от някои видове гръбначни животни, че техният сън включва и REM фаза и че изглежда, че сънуват по време на нея. Ето защо кучетата и котките понякога мърдат лапите си, докато спят. Но може ли да има нещо подобно при насекомите и паякообразните? Учени от университета в Констанц вече са проучили този въпрос, изследвайки скачащия вид паяк Evarcha arcuata. Изследвания са показали, че тези животни проявяват нощен модел на поведение, който имитира начина, по който спим. Докато висят с главата надолу на нишката от паяжината, паяците често остават напълно неподвижни за дълги периоди от време. Изследователите решили да проверят дали този модел може да съответства на поведението, известно от REM съня. За тази цел проучили дали скачащите паяци показват и второто поведение, типично за тази фаза: движения на очите.

Както обясняват учените, скачащите паяци не променят посоката на погледа си, като променят позицията на очите си, но вместо това те могат да използват мускулни движения, за да регулират посоката на своите ретинални тръби. Като част от своето проучване изследователите разгледали по-отблизо тези структури на очите на паяка през нощта, използвайки инфрачервени камери. За целта са изследвани млади животни, които имат леко прозрачни структури на главата поради все още не толкова изразената си пигментация.

Оказало се, че паяците действително преминават през фази през нощта, в които очните им структури се движат по определен начин без видима причина. Продължителността на тези фази нараства през нощта. Моделът на движение също съвпада с по-рано забелязаното извиване и потрепване на краката, съобщават изследователите.

„Комбинацията от периодично потрепване на крайниците и движения на очите по време на подобно на сън състояние, както и увеличаването на продължителността на фазите, съответства на централните поведенчески критерии на REM съня при гръбначните животни, включително хората. По този начин нашето изследване предоставя ясни индикации за подобно състояние при сухоземните безгръбначни членестоноги“, пишат изследователите.

Точното предзначение на подобни на REM състояния при скачащите паяци остава неясно. Може би те също имат визуални сънища в тези фази на съня. Има доказателства, че моделите на движение на очите по време на REM фазите са пряко свързани с въображаеми сцени. Според изследователите, бъдещите изследвания на скачащите паяци вече биха могли да дадат допълнителна представа за функцията на тяхното мистериозно поведение при сън.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |