Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

МАЛКИ РАКООБРАЗНИ В РОЛЯТА НА МОРСКИ ПЧЕЛИ

07.08.2022
Idotea baltica

Добре известна е решаващата роля на насекомите в опрашването на цъфтящите растения, но досега се смяташе, че не съществува подобен процес в морската флора и фауна.

Екип изследователи от Националния център за научни изследвания на Франция (CNRS) от отдела за еволюционна биология и екология на водораслите, базиран в биологичната станция на френската община Роскоф, в сътрудничество с Университета Сорбона, Чилийския католически университет и Южен чилийски университет откриха подобен на опрашването процес при морските обитатели. Малки ракообразни от род Idotea подпомагат репродуктивния цикъл на червените водорасли Gracilaria gracilis. Наблюденията на учените са публикувани на 29 юли 2022 г. в списание Science. Изследователите допускат, че участието на животните в процеса на оплождане на растенията е много по-старо, отколкото се смяташе досега.

Разпръскването на мъжките гамети или спермациите на червените водорасли обикновено се осъществява чрез движението на водата. Учените доскоро не знаеха, че морските животни също биха могли да участват в репродуктивния цикъл на водораслите. Точно такъв процес са наблюдавали изследователите от горепосочения международен екип, ръководен от Мириам Валеро. Те се натъкнали на малки морски същества от рода Idotea, които като „морски пчели опрашват“ червеното водорасло Gracilaria gracilis.

Малките ракообразни помагат за оплождането на червените водорасли, докато плуват сред тях. Повърхността на мъжките водорасли е осеяни с репродуктивни структури, които произвеждат сперматозоиди, покрити със лепкава слуз. Когато ракообразното преминава през водораслите, сперматозите прилепват към неговата кутикула и след това се прехвърлят върху талусите на женските водорасли, с които ракообразното влиза в контакт. По този начин малките животни подпомагат размножаването на червените водорасли Gracilaria gracilis.

Но ракообразните Idotea също имат полза от това взаимодействие. Водораслите им осигуряват защитено място и храна. „Морските пчели“ намират сред водораслите защита от силните водни течения и се хранят с малките организми, растящи върху талиите им. Това е пример за симбиоза – полезно съжителство както за растенията, така и за животните - и за първи път е наблюдавано взаимодействие от този вид между морски животни и водорасли.

Досега се смяташе, че движението на водата е единственото средство за разпространението на гаметите. Все още не е ясно, до каква степен животинският транспорт на гамети допринася за същия процес. Но това ни дава нова, изненадваща картина за възможното начало на подпомаганото от животните размножаване на растенията. Преди това откритие се предполагаше, че такива взаимоотношения са се появили сред земните растения и животни преди около 140 милиона години. Червените водорасли са възникнали преди повече от 800 милиона години и тяхното оплождане чрез животински посредници може би предхожда началото на опрашването на сушата.

Сега екипът на Валеро се опитва да намери отговор на няколко допълнителни въпроса: Ракообразните от рода Idotea стимулират ли освобождаването на сперматозоиди от мъжките водорасли и дали различават мъжките от женските Gracilaria gracilis? И най-важното, съществуват ли подобни взаимодействия между други морски видове?


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |