Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-КРАТКИЯТ ДЕН НА ЗЕМЯТА

04.08.2022

Земята извършва едно пълно завъртане около оста си средно за 86400 секунди или 24 часа. Но на 29 юни Земята се въртеше малко по-бързо от обикновено, скъсявайки деня ни с 1,59 милисекунди.

29 юни 2022 г. е бил най-краткият ден на Земята, за времето от изобретяването на атомните часовници до днес. Тези часовници дават възможност за измерване на времето с изключителна точност. Те се използват от 60-те години на миналия век за записване на периода на въртене на Земята. През 1987 г. Международният астрономически съюз и Международният геодезически и геофизичен съюз създават Международната служба, която проследява въртенето на Земята и поддържа глобалното време.

29 юни не беше единственият ден, който премина необичайно бързо. На 26 юли 2022 г. планетата достигна полунощ с 1,50 милисекунди по-рано от очакваното. И ако планетата продължи да се върти все по-бързо и по-бързо, този рекорд може да бъде подобрен отново в близко бъдеще.

Защо въртенето на Земята се ускорява? Астрономите все още нямат отговор на този въпрос, но има няколко теории. Предполага се, че то е свързано с феномена, наречен "колебанието на Чандлър".

Колебанията на Чандлър всъщност са малки и неправилни движения, които причиняват лека промяна във въртенето на Земята. Смята се, че промените в налягането на атмосферата и океанското дъно причиняват колебания, които изместват оста на въртене на Земята.

Други теории, които се опитват да обяснят промяната в скоростта на въртене на Земята, включват по-малкото тегло на полюса, причинено от топенето на ледниците, сеизмичната активност и промените в разтопеното вътрешно ядро ​​на планетата.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |