Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВИЯТ ПЪЛЕН КАТАЛОГ ЗА ПРОИЗХОДА НА МИНЕРАЛИТЕ

01.07.2022
Малахит-Сталактит, Конго

Американски учени са съставили каталог, обобщаващ механизмите на образуване на всички известни минерали на Земята.

В продължение на 15 години усърдна работа те са обобщили резултатите от хиляди предишни изследвания, събирайки информация за 5659 минерала. Уникалният каталог направи възможно разделянето им на 57 групи според произхода им и показа, че повечето от тях са се образували в присъствието на вода. Съдейки по тези данни, водата - и вероятно животът - може да са се появили на Земята много по-рано, отколкото се смяташе досега. Уникалният каталог тепърва ще спомага за много нови открития, но засега само няколко статии, публикувани в американското списание Mineralogist (1, 2), събщават за него.

Минералите почти винаги се разглеждат и класифицират въз основа на техния състав и кристална структура. Въпреки това работата, извършена от Робърт Хейзън и Шона Морисън от института Карнеги, се фокусира върху процесите, които водят до тяхното формиране. Учените са показали, че около 40 процента от минералите могат да се появят по повече от един начин (например абиогенен и биогенен) и девет по повече от 15 различни начина. Рекордьорът тук е пиритът (железен дисулфид), който се образува по 26 различни начина, с различни комбинации от изходни материали, при напълно различни условия и в различни среди, от бавни седиментни отлагания до удари на метеорит.

Общо геолозите са идентифицирали 10 556 минерала и техните механизми на образуване. По-голямата част - повече от 80 процента - изискват наличието на вода. Около половината се образуват с помощта на живи организми, а една трета (1900 броя) изключително чрез биогенни методи. 77 „био-минерала“ могат да бъдат генерирани от трансформацията на различни живи структури като корали, черупки и кости. А други 72 се образуват с участието на животински секрети. И накрая, повече от 600 минерала са се появили от човешката дейност, включително 234 от изгаряне на въглища.

Редкоземните елементи играят специална роля в минералното разнообразие на Земята: въпреки че съдържанието им в земната кора не е голямо, те са част от приблизително 2400 минерала. Цели групи минерали са свързани със значими събития в геоложката история на Земята. Някои от тях са се появили по време на „кислородната революция“, когато на планетата започва да се натрупва свободен кислород. Група от 350 минерала се е образувала преди около 4,45 милиарда години, когато на повърхността са се появили огромни водни площи.

Освен това учените заключават, че голяма част (повече от 3500) от цялото разнообразие от минерали са се появили още през първите 250 милиона години от съществуването на Земята. 296 от тях са дори по-стари от нашата планета, а 97 може да са дошли на Земята чрез метеорити, които са по-стари от самата Слънчева система. Това показва, че геохимичните условия, подходящи за развитието на ранен живот, са се образували на Земята малко след нейното зараждане.

Работата фундаментално променя начина, по който гледаме на минералите. Например, фактът, че повече от 80 процента от тях са се образували в присъствието на вода, показва колко важна е тя. Този факт може да обясни защо Луната, Меркурий и дори Марс не се доближават до земното минерално разнообразие.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |