Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЧЕШКИ СИН МАК

22.06.2022
Чешки син мак, бял цъфтящ сорт

Чешкият син мак е растение с висока хранителна стойност. Култиваторите му го наричат „синьо злато“. Отглежда се единствено в Чехия.

Макът се използва от няколко хиляди години. Доказателства за най-ранното му култивиране са малки ботанически останки, открити в региони на Средиземно море и западно от Рейн, датиращи на около 5000 г. пр. н. е. Хиляда години по-късно в Месопотамия е служил като източник на опиум. Някои цивилизации, като египтяните, са използвали опиума като успокоително средство.

Понастоящем макът се култивира и отглежда в Европа, Азия, Африка и Америка. Дели се на хранителен, индустриален, опиумен и декоративен. Окраската на семената му бива синя, бяла, жълта, розова, виолетова, кафява и черна. Сортовете са летни и зимни. Окраската на цвета на мака се дели на белоснежна, розова, червена, теменужена.

В началото на XIX век на територията на днешна Чехия започват да се отглеждат макове, като маслодайни растения, след катастрофалните щети, които понасят маслиновите горички в Южна Франция. През 1896 г. макът се отглежда на площ от 1772 хектара, със среден добив от 0,71 тона на хектар, предимно в централната част на Бохемия (историческа област, по това време част от Австро-Унгария, днес част от Чешката република), около Прага, както и около градовете Табор и Часлав.

До 1946 г., вече в рамките на Чехословакия, площта със засяти макове нараства до 31 000 хектара и оттогава постепенно намалява до по-малко от 8 000 хектара през 1989 г. След това започва рязко да нараства до 30 000 хектара през 1994 г., но вече в рамките на Чехия. Следва друг рязък скок след 2004 г. (добив от хектар) 0,9 тона на хектар) и през 2007 г. с мак са засети почти 60 000 хектара (0,58 тона на хектар). През последните години засятите с мак площи в Чехия са около 35 000 хектара.

Отглеждането на мак постепенно заменя регулираните от ЕС култури като например, захарното цвекло. В по-късните години обаче засятата площ намалява.

Чешкият син мак представлява група чешки сортове сънотворен мак (Papaver somniferum) с ниско съдържание на морфинанови алкалоиди, подходящи за хранителна употреба. Сънотворният мак е растение от семейство Papaveraceae, което обикновено се отглежда в Чешката република. Съдържа различни алкалоиди, а бялото мляко от неузрял маков плод е източник на опиум, така че отглеждането му е забранено в някои страни. Чехия е най-важният легален производител на маково семе в света.

Чешкият син мак съдържа 3 пъти повече желязо от спанака и 2,5 пъти повече калий от банана. Семената му имат много високо съдържание на магнезий и съдържат до 12 пъти повече калций от млякото. Тези вещества са приложими за човешкото тяло, тъй като този мак съдържа голяма част от мазнини (здравословни есенциални мастни киселини), които могат да подобрят усвояването му.

Семената на Чешкия син мак са най-здравословни в суров вид. Консумацията на нудли, поръсени с маково семе или на кисело мляко, в което е смесена чаена лъжичка маково семе от този вид мак е много полезна за човешкото тяло. Консумацията на кифлички с мак също е добър вариант. И още един „моден“ вариант - напитката с мак, популярна днес, например, сред веганите. Отпивайки от нея, човек може сравнително лесно да усвои споменатите минерали, без да се налага да консумира макови семена.

Семена от Чешки син мак

Мак е значителен източник на калций – в 100 милилитра мляко се съдържа 124 милиграма, а в 100 грама мак има 1500 милиграма калций, т.е около 1,5 грама.

В 100 грама банани се съдържа 381 милиграма калий, а съдържанието на този минерал в мака е 830 милиграма.

Що се отнася до магнезия, в мака има 180 милиграма магнезий на 100 грама суровина.

И накрая, цинкът в 100 грама мак е 8,7 до 11,9 милиграма (в зависимост от сорта), докато в 100 грама тиква съдържанието на цинк е 7,5 милиграма.

Данните за полезните вещества обаче се отнасят за хранителни макове, които отговарят на условията на чешкия гилдиен стандарт Чешки син мак. Въпреки че е позволена максимална граница от 20 милиграма морфин на килограм мак, реално съдържанието на морфин в мака от местни производители е малко над 7 милиграма на килограм. Чешкото законодателство позволява 25 милиграма морфин на килограм мак, което е около 50 от 2 000 000 макови семена.

Макът, използван за фармацевтични цели (който не е Чешки син мак, а сортове индустриален мак, отглеждани извън Чехия, особено в Западна Европа), съдържа 300 милиграма морфин на килограм.

В западните страни продуктите от мак често се смятат за неподходящи, защото отчасти погрешно се приема, че съдържат вещества, предизвикващи пристрастяване.

Съществуват редица митове, свързани с фалшивата теза за маковото семе като източник на морфин, като например, че „с кифличка с маково семе се спи добре“ или че „маковата отвара се дава на децата, за да се успокоят“.

В хранителния мак, който се отглежда в Чешката република, има много малко морфин и кодеин. Алкалоидите на чешките сортове са с ниски нива - 25 милиграма мак е само теглото на около 50 макови семена, докато килограм мак съдържа около 2 000 000 семена.

Поради наличието на морфин и други опиуми алкалоиди в мака, Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) разгледа въпроса за безопасна доза от тези вещества в храни, съдържащи мак. Експертите са установили, че така наречената остра дневна референтна доза морфин, съдържаща се в мака, е 10 микрограма на килограм телесно тегло.

Консумацията на мак в Чехия през последните години е по 300-400 грама маково семе на човек, тоест общо около 4000 тона годишно. Това количество прави населението на Чешката република най-големият консуматор на маково семе в света.

През 2021 г. хората в Чехия за пръв път получават възможност да закупуват от търговската мрежа Чешки син мак, разпознаваем с логото на ЕС „Защитено географско указание“ (ЗГУ). Това е с цел да се улеснят купувачите при избора на по-висококачествен мак, но и за да се намали риска от фалшифициране на мака, както по отношение на неговия произход, така и по отношение на неговия вид. Фирмите, които отглеждат Чешки син мак са изготвили специална „карта на мака”, представляваща списък, посочващ фирмите, занимаващи се с култивиране и отглеждане на Чешки син мак и местата, където потребителите могат да закупят мак като част от продажбите от двора или в местен магазин в близост до собственик на такава фирма.

Единствената 100% гаранция за това, че закупеният мак е Чешки син мак е стандартното лого на Чешкия гилдиен стандарт със знаме, но това лого все още не се използва от повечето фирми. Даденото обозначение все още не им носи никакво търговско предимство. Това отчасти се дължи на факта, че досега не са налични данни за ползите от местния хранителен мак в сравнение с други храни.

Цялата продукция на маково семе в Чешката република е предназначена за хранително-вкусовата промишленост, маков плод не се закупува в Чехия. Около 85% от хранителния мак в Чехия се изнасят, а продажбите на мак са дори по-високи от продажбите на хмел. Над четири пети от чешката продукция се изнася основно за различни славянски страни и Австрия, където макът е традиционен деликатес. Чешкият син мак се изнася в около тридесет страни.

Отглеждането на бял мак, който също спада към хранителните макове не е толкова популярно в Чехия – този вид заема приблизително 3-4% от площта, засята с мак. По-голямата част от количеството бял мак също е предназначено за износ.Чешкият син мак е определен като храна в Чешката република от стандарта на чешката гилдия, а в Европейския съюз е със защитено географско указание (ЗГУ).

Цял мак

Стандартът на чешката гилдия за чешкия син мак, който е подкрепен от асоциация Чешки син мак, е регистриран на 5 декември 2018 г. под регистрационен номер 2019-01-14-0415.

Съгласно стандарта на гилдията Чешкият син мак се определя от сорта мак със сини семена (Papaver somniferum L.) с разрешено количество морфинанови алкалоиди върху повърхността на семената. Съдържанието на алкалоиди не може да надвишава 20 мг/кг. Маковото семе не трябва да се третира чрез термостабилизиране.

Млян мак

Стандартът на чешката гилдия за Чешки син мак е регистириран на 15 септември 2019 г. под регистрационен номер 2019-10-23-0455.

Чешки син млян мак може да се направи само от Чешкия син мак съгласно ČCN 2019-01-14-0415. Термостабилизирането е разрешено за млян мак, последвано от задължително етикетиране върху опаковката на продукта.

През февруари (9 февруари 2021 г.) наименованието Чешки син мак е регистрирано в Официалния вестник на ЕС като защитено географско указание. Извлечение от регистъра на eAmbrosia.

Основната цел е да се разграничат два вида комодити (стоки, за които има търсене, но са доставяни без квалитативна диференциация на пазара), дори и да имат едно и също име. Макът, който се отглежда предимно в Западна Европа, е индустриален мак. Използва се специално за фармацевтични цели и семената му не трябва да се използват като храна. За разлика от тях, Чешкият син мак, определен от стандарта на чешката гилдия, има напълно различни качества. По своята същност това растение е храна.

Не е възможно да се използва името Чешки син мак в рамките на ЕС, ако то наистина не произхожда от Чехия.

Логото на Чешкия син мак е налично на езиците на държавите-членки на ЕС.

СОРТОВЕ

От сортовете мак със сини семена са разрешени за отглеждане чешки сортове Orfeus (2009), Orbis (2012), Aplaus (2014), Opex (2015), Onyx (2016). От словашкото селекциониране са създадени сортовете Dubnik (1985), Gerlach (1990), Albin (1991), Magik (1993), Opal (1995), Bergam (1998), Maratón (2000), Malsar и Major (2002), MS Harlekýn (2018). От 2021 г. се отглеждат сортовете MS Diamant, MS Topas, MS Zafir и Azurit. В Чехия все още се отглеждат зимните сортове макове със сини семена с произход от Австрия Titan, Oz и Zeno Plus.

Семената на хранителния мак имат интересен състав на хранителни вещества. Най-често срещаната съставка са мазнините, които могат да съставляват до 47% от маковото семе. Мазнината, съдържаща се в мака, е с много благоприятно за хранителни вещества съдържание на мастни киселини. Наситените мастни киселини представляват само около 11% от всички налични мастни киселини и 85% от ненаситените мастни киселини. Най-често срещаните мастни киселини в маковото масло са линоловата (70-74%) и олеинова киселина (13-18%). Съдържанието на алфа-линолеинова киселина е около 1%.

Енергийната стойност на мака е посочена като 525 килокалории, т.е. 2200 килоджаула.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |