Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ИГЛОЛИСТНИТЕ ДЪРВЕТА ПОГЛЪЩАТ АРКТИЧЕСКАТА ТУНДРА

27.05.2022
Сибирската тундра

Компютърна симулация показва, че ако не се вземат мерки за опазване на климата, сибирската тундра може почти напълно да изчезне до средата на хилядолетието.

Глобалното затопляне заплашва екосистемите и растителните зони по целия свят. Но в далечния север изменението на климата се случва особено бързо и заменя сибирската тундра с иглолистни гори.

Сибирската тундра е растителна зона между замръзналите пейзажи на Арктика и бореалните иглолистни гори. В този район земята е почти напълно замръзнала, така че в тази студена степ не растат дървета, а само няколко специално приспособени растения. В хода на еволюцията суровите условия създават специални растителни видове, някои от които се срещат само в тундрата и в Арктика. Това местообитание също е дом на уникални животни като северни елени, арктически пчели и др.

За съжаление, изменението на климата въздейства особено силно на арктическата тундра. Средната температура на въздуха в далечния север се е повишила с повече от два градуса по Целзий през последните 50 години, което е много повече, отколкото в други региони на света. Повишаването на температурата кара почвите в тундрата да се размразяват по-често и бързо през лятото. В резултат на това дървесната линия на граничещите на юг сибирски гори се измества все по-на север.

За да разберат колко сериозно е застрашена сибирската тундра, Стефан Крузе и Улрике Херцшух от Института за полярни и морски изследвания Алфред Вегенер в Потсдам симулираха на компютъра бъдещото разпространение на горите за сметка на тундрата.

„Моделът картографира пълния жизнен цикъл на сибирските лиственици при прехода към тундрата – от създаването на семената и разпространението им до покълването и пълен растеж на дървото. По този начин можем да изчислим много реалистично как линията на дърветата напредва във все по-топъл климат“, обяснява Крузе.

Сибирска лиственица

Резултатите от симулацията показват тревожно бързо изместване на безлесната студена степ: според изчисленията гората от лиственица ще се разпространява на север от Русия със скорост от 30 километра на десетилетие. В резултат на това районите на тундрата, които не могат да се изместят към по-студени райони поради прилежащия Северен ледовит океан, се свиват все повече и повече. Разпространението на горите следва затоплянето с известно забавяне, тъй като дърветата и техните семена имат само ограничен радиус на разпространение.

Според прогнозите тундрата в Сибир може да се свие толкова много, че до 2500 г. ще останат само около шест процента от днешната площ.

„В най-лошия случай тундрата ще изчезне почти напълно до средата на хилядолетието“, прогнозира Херцшу.

Въпреки това, тъй като този модел е разработен за сценарий без никаква защита на климата, все още има надежда за зоната с ледена растителност, според двамата изследователи: „Амбициозните стратегии за смекчаване на глобалното затопляне биха могли да предотвратят такава изключителна загуба и да запазят около 32,7 процента от днешната тундра“.

Според симулацията, това, което преди е било 4000 километра непрекъснат пояс на тундрата в Сибир, ще се свие до две области, които ще са на разстояние 2500 километра една от друга.

При този сценарий разнообразието от растителни и животински видове в тундрата също ще бъде сериозно застрашено, тъй като географската изолация води до по-малки популации, които са по-малко способни да реагират на промените в околната среда. Затова е важно да се разширят защитните мерки и защитените територии в засегнатите райони.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |