Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ДЪЛГАТА РЕГИСТРИРАНА COVID ИНФЕКЦИЯ

21.04.2022

Пациент в Обединеното кралство е бил заразен с COVID-19 за рекордните 505 дни или повече от 16 месеца.

Пациентът е имал отслабена имунна система, което не му е позволило да изчисти инфекцията. Случаят е най-дълго известната непрекъсната инфекция с COVID-19, докладвана до момента, надминавайки предишния рекорд от 335 дни.

Човекът, който е имал няколко други заболявания, се е заразил с COVID-19 в началото на 2020 г. и е влизал и излизал от болницата няколко пъти през следващите 72 седмици. Всеки път той е давал положителен тест за COVID-19 чрез PCR. Генетичното секвениране показа, че това е същият вирус, причиняващ персистираща инфекция, а не реинфекция.

"Тестовете бяха положителни всеки път. Пациентът никога не е имал отрицателен тест", каза пред BBC един от автор на изследването д-р Люк Благдън Снел. "И можем да кажем, че това е била една непрекъсната инфекция, защото генетичният й подпис - информацията, която получихме от секвенирането на вирусния геном - беше уникална и постоянна при този пациент."

Човекът е починал в болницата през 2021 г. Лекарите не разкриха причината за смъртта, но отбелязаха, че пациентът е имал други съпътстващи заболявания.

Случаят на пациента беше представен тази седмица на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести в Лисабон, Португалия. Той е част от проучване на девет пациенти с отслабена имунна система и продължителни инфекции с COVID-19.

Въпреки че подобни продължителни инфекции с COVID-19 са редки, важно е те да бъдат проучени, защото биха могли да доведат до нови варианти на SARS-CoV-2, вируса, който причинява COVID-19, пишат авторите в проучването. Когато човек е заразен със SARS-CoV-2 за дълго време, това дава на вируса много шансове да развие мутации.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |