Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КУПАТА НА ФАНТА

07.03.2022
Съвременна версия на стъклената купа на Фанта

Този съд представлява аптекарска купа, която е изобретена през 1903 г. от Макс Фанта – пражки фармацевт от еврейски произход.

Макс Фанта е роден на 2 февруари 1858 г. в град Либоховице, Австрийска империя (днес част от Чешката република). През 1884 г. той се жени за Берта Сохрова, произхождаща от богато еврейско семейство. Майка й Емили Сохрова купува за младоженците къщата „При Каменното агне“, намираща се на Стария градски площад в Прага, където Фанта отваря аптека. В този дом се раждат двете им деца, Елза и Ото. Освен това свекървата на Макс купува лятна къща в покрайнините на Прага за семействата на дъщерите си Берта и Ида.

Къщата „При Каменното агне“, обявена за паметник на културата през 1964 год.

В края на 19-и и началото на 20-и век съпругата на Макс Берта управлява литературен и културен салон в къщата им „При Белия еднорог“. Около 1907 г. се състои първата среща на философския кръг "Fantakreis" в кафенето "Лувър" в Прага, който по-късно се мести в апартамента на семейство Фант на площада на Стария град под името Café Louvre. Там всеки четвъртък вечер Берта провежда неофициална среща на кръг от интелектуалци. Казват, че Макс Фанта е бил доста мълчалив и разсеян по време на тези срещи.

Къщата „При Белия еднорот“, обявена за паметник на културата през 1964 год.

На срещите присъстват важни личности от тогавашната Прага. Сред другите гости на дома на фармацевта са писателят Франц Кафка, Макс Брод - австрийски писател, философ, журналист, композитор, театрален и филмов критик, Франц Верфел - австрийски поет, писател и драматург, също и философът от еврейски произход и приятел на Кафна от ученическите години Самуел Хуго Бергман, за когото дъщерята на семейство Фанта, Елза, се омъжва през 1908 год. Там са гостували и Рудолф Щайнер - австрийски философ, езотерик и антропософ и Кристиан фон Еренфелс - австрийски философ, основател на гещалт психологията. Различните теми, обсъждани в нейния салон, включват философия, наука, литература и ислям.

Но срещите не се ограничават само до интелектуални или духовни занимания. Някои вечери са посветени на изкуствата. През 1911-1912 г. Алберт Айнщайн, професор по физика в Пражкия университет и създател на теорията на относителността, свири дуети на цигулка с пианистката Отилия Нагел в къщата „При Белия еднорог“. Посещенията на Айнщайн са увековечени с мемориална плоча, поставена в същата къща. На плочата има релефно изображение на главата на великия физик. Събранията прекратяват около началото на Първата световна война, когато зетят на Фанта Хуго Бергман е призован в армията.

Никълъс Мъри, биограф на Франц Кафка, обявява Фанта за един от водещите фармацевти в Прага.

Макс Фанта умира на 3 август 1925 г. в Прага, Чехословакия.

Алберт Айнщайн, изобразен на мемориалната плоча в бившия дом на Макс Фанта „При Белия еднорог“.

Купа на Фанта

За да опрости производството на мехлеми и кремове, Maкс проектира т. нар. купа на Фанта. Поради възможното замърсяване с други лекарства, тези купи са направени от меламинови смоли или все по-често от неръждаема стомана или стъкло.

Макс Фанта патентова този „нов хоросан за рецепти“ през 1903 г. в Прага. През 1904 г. в списанието „Vierteljahresschrift für praktische Pharmazie“ на Германската асоциация на фармацевтите са представени както купата на Фанта, така и приготвения от него стерилизиран физиологичен разтвор на име Serum inorganicum Truneček, който се използва за подкожно приложение при артеросклероза. Купата на Фанта се използва и днес.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |