Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПОСЛЕДНИЯТ ЧОВЕК, СТЪПВАЛ НА ЛУНАТА

10.03.2019
Юджийн Андрю Сърнън (public domain)

Юджийн Андрю «Джин» Сърнън (Eugene Andrew Cernan) е американски астронавт.Той е 11-ят и последен човек стъпвал на Луната.

Роден на 14 март 1934 г. в Чикаго, Илинойс. Има словашки и чешки корени. Името на дядото-словак (по бащина линия) е Чернян (Čerňan), то се превръща в Cernan заради английските правила за четене.

Учи в университета Пардю и през 1956 г. получава бакалавърска степен по електротехника.

Лети в космоса три пъти: като втори пилот на "Джемини 9А" през юни 1966 г., като пилот на "Аполо 10" през май 1969 г. и като командир на "Аполо 17" през декември 1972 г.

Два пъти лети до Луната и става вторият американец, излязъл в открития космос. За разлика от Ловел и Янг, които също два пъти са пребивавали в окололунното пространство, и в двата полета до Луната е участвал в пилотирането на лунния модул и по този начин и в двата полета се е доближил до Луната с 15 км или по-малко.

Юджийн Андрю Сърнън (public domain)

Юджийн Чернан стъпва на лунната повърхност на 14 декември 1972 г. Последните думи, изречени от човек на Луната, са негови:

Боб, говори Джин, аз съм на повърхността и правя последната стъпка на човек на повърхността [Луната], връщам се в къщи, за да мога да се върна пак някой ден - но, ние вярваме, в не толкова далечното бъдеще - просто бих искал [да кажа] това, което, според мен, ще остане в историята. Това днешно предизвикателство на Америка определи бъдещата съдба на човечеството. И като напуснем Луната от Таурус-Литроу, ние си тръгваме точно така, както дойдохме и с Божията помощ ще се върнем с мир и надежда за цялото човечество. Успех на екипажа на Аполо 17. (8:14:00 UTC, 14 декември 1972 г.)

На повърхността на Луната Юджийн начертава инициалите на дъщеря си - "TDC".

Юджийн Сърнън притежава два рекорда за скорост: най-високата скорост, достигната от човека - 39897 км/ч - когато Аполо-10 се връща на Земята, след като лети до Луната и най-високата скорост на движение на повърхността на Луната - 18 км/ч - на електрическия автомобил Lunar Rover.

Награди и заслуги

Награден е с Кръст за изтъкнати полетни заслуги от Военноморските сили (Отличен летящ кръст) и два медала за изключителна служба.

• Удостоен с два медала на НАСА "За заслуги" (NASA Distinguished Service Medal), медал на НАСА "За изключителни постижения» (NASA Exceptional Service Medal).

• Името му е вписано в Залата на славата на американските астронавти (U.S. Astronaut Hall of Fame).

• Орден на двойния бял кръст 2-ри клас (Словакия, 25 септември 1994 г.)

• Вашингтонска премия (2003).

• Златен медал на FAI.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |