Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОСМИЧЕСКИЯТ ТЕЛЕСКОП ХЪБЪЛ ДОСТИГНА РЕКОРДНИТЕ 1 МИЛИАРД СЕКУНДИ РАБОТА

08.01.2022

На 1 януари 2022 г. космическият телескоп официално достигна един милиард секунди в Космоса, което е около 31,7 години.

Известната обсерватория се отправи в Космоса на 24 април 1990 г. на борда на космическата совалка Discovery. Мисията на Хъбъл беше да изследва огромната Вселена, включително далечни галактики, свръхнови, мъглявини и екзопланети.

Космическият телескоп Хъбъл е съвместна мисия на НАСА и Европейската космическа агенция. Между 1993 и 2009 г. астронавтите посетиха Хъбъл пет пъти по време на обслужващи мисии. Тези мисии ремонтираха, модернизираха и замениха системи на телескопа, като батерии, жироскопи и други научни инструменти.

Разположен високо над земната атмосфера, телескопът е направил повече от 1,5 милиона наблюдения през над 30-годишната си работа. Хиляди научни статии са публикувани въз основа на откритията на телескопа, според изявлението на НАСА.

Някои от най-важните наблюдения на Хъбъл включват информация за определянето на възрастта на Вселената (13,8 милиарда години или три пъти възрастта на Земята) и скоростта, с която тя се разширява; откриване на петата луна на Плутон и свръхмасивни черни дупки в центъра на повечето големи галактики; изучаване на ефекта от гравитационните лещи , което даде възможност на астрономите да картографират разпределението на тъмната материя във Вселената; и заснемане на някои от най-забележителните далечни изображения на Вселената.

„Можем само да си представим какви открития ще донесат следващите един милиард секунди, тъй като нови телескопи като наскоро пуснатия в експлоатация космически телескоп Джеймс Уеб и бъдещия космически телескоп Нанси Грейс се основават на откритията на Хъбъл и работят заедно с Хъбъл за разширяване на нашето разбиране за Вселената“, се казва в изявлението на служителите на НАСА.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |