Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО ВЪЛЦИТЕ ОБИЧАТ ВОЕННИТЕ ЗОНИ

04.03.2019

През изминалия век популацията на вълците в Европа намалява значително. В наши дни обаче техният брой се увеличава, като до голяма степен това се дължи на милитаризираните територии.

Напоследък популацията на вълците в Германия постепенно се възстановява и ново проучване показва, че за това помага, макар и неволно, един съвсем неочакван съюзник - германската армия. Изследването на биолозите е изложено в статия, публикувана в списанието Conservation Letters.

Всъщност, има и други фактори, които играят роля за нарастването с 36% годишно на популацията на вълците. Това са спазването на законите за опазване на дивата природа, както и увеличаването на броя на дивите копитни животни в Европа, което доведе до увеличаване на храната за вълците.

Въпреки това учени от няколко германски университета забелязват интересно явление. Илка Рейнхард, биолог и експерт по вълците в LUPUS, Германски институт за мониторинг и изследвания на вълците, е озадачен как тези хищници избират новите си територии на обитаване. Всички вълци, които се преместват в нови области, първо се заселват в зони, където се провеждат военни учения. Остават да живеят в близост до военните зони, а когато се наложи да намерят нови територии за обитание, те отново избират милитаризирани райони. Съвпадението изглежда странно, още повече, че на други места има специално изградени защитени зони, пригодени да бъдат привлекателни за животните.

Рейнхард и нейният екип започват да изучават този феномен и установяват, че в областите на военни учения броят на вълците, които са убити от хора, е много по-нисък. В милитаризираните територии има по-малко бракониери, а от ръката на тези, които все пак ловуват там, умират значително по-малко вълци, отколкото в другите райони.

(CC0 1.0)

Една от основните разлики между милитаризираните територии и други места, включително защитените територии, е условията за лов. В Германия ловът в милитаризираните зони се контролира от федералните власти, докато останалите места обикновено се разделят на уязвими за бракониерство частни ловни зони с минимален размер от 75 до 150 хектара.

По последни данни от списание "Science", в Германия популацията на вълците се увеличава, като вече има около 73 вълчи глутници и 60 двойки вълци, като военните зони играят важна роля в тези резултати. Според учените, това отново показва, че при строга защита на дивата природа, тя не само може да бъде запазена, но и възстановена.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |