Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАКВО ЗНАЕМ ДОСЕГА ЗА ВАРИАНТА OMICRON

28.11.2021

На 26 ноември Световната здравна организация съобщи за нов вариант на коронавирус „Omicron“ и го определи като „вариант, предизвикващ безпокойство“.

Но какво прави този вариант на SARS-CoV-2 различен и защо учените се притесняват от него? Тъй като вариантът е идентифициран едва наскоро, има много неща, които не знаем за него.

Учените са загрижени, че Omicron има много голям брой мутации, много от които в гени, които кодират шиповия протеин, който коронавирусът използва, за да се захване и да проникне в човешки клетки. Но все още не е ясно колко е заразен Omicron, нито е ясно как сегашните ваксини срещу COVID-19 ще се справят срещу него. Експертите твърдят, че има вероятност ваксините да бъдат по-малко ефективни поради тези мутации, но се предполага, че ще предоставят известна защита. От откриването му до вероятното му въздействие, ето всичко, което знаем досега за Omicron.

Произход

Длъжностни лица в Южна Африка за първи път съобщиха за Omicron (B.1.1.529) на 24 ноември, след рязкото увеличение на случаите в провинция Гаутенг през предходните седмици. Първата известна и потвърдена инфекция с Omicron е от проба, взета на 9 ноември.

Въпреки че Южна Африка беше първата, която съобщи за Omicron на СЗО, не е ясно в коя страна е възникнал вариантът. Оттогава много държави наложиха забрани за пътуване към и от много южноафрикански страни, включително Южна Африка. Въпреки това Omicron е открит и в Канада, Австрия, Белгия, Дания, Англия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Португалия, Шотландия, Ботсвана, Израел, Австралия и Хонконг.

PCR тестовете могат да открият варианта на Omicron и лесно да го разграничат от други варианти поради мутация в един от трите гена, към които е насочен тестът. Поради това, този вариант е открит за по-кратко време, в сравнение с предишните варианти.

Мутации

Omicron има повече от 30 мутации в гените, които кодират шиповия протеин, според списание Nature. От тези мутации 10 са в "рецепторния свързващ домейн" или частта от шиповия протеин, който се захваща за човешките клетки.

Същевременно други мутации, някои от които преди това са били открити в минали варианти, биха могли да помогнат на вируса да избегне имунната защита, според техническа справка, публикувана от СЗО на 28 ноември.

„Вероятността от потенциално по-нататъшно разпространение на Omicron на глобално ниво е голяма“, се казва в документа.

Тежест на заболяването

Все още не е известно дали Omicron причинява по-тежко заболяване в сравнение с предишните варианти.

Ранните данни показват, че процентът на хоспитализация се увеличава в Южна Африка, "но това може да се дължи на нарастващия общ брой хора, които се заразяват, а не на специфична инфекция с Omicron", според СЗО. Само около 24% от населението на Южна Африка е напълно ваксинирано срещу COVID-19.

Първите съобщени инфекции в Южна Африка са били при студенти, които са млади хора, при които заболяването протича по-леко. Само около 6% от населението на Южна Африка е на възраст над 65 години и не е ясно дали вариантът ще причини по-тежко заболяване при тях.

Няма солидни доказателства, че симптомите на Omicron се различават от тези на предишни варианти. Според д-р Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканската медицинска асоциация, пациентите, които са наблюдавани досега са имали "изключително" леки симптоми.

Въпреки това, тези ранни наблюдения могат да бъдат подвеждащи и все още е твърде рано да се каже дали Omicron причинява по-леко или по-тежко заболяване, в сравнение с другите варианти.

Скорост на разпространение

Все още не е ясно дали Omicron се разпространява по-лесно от човек на човек в сравнение с предишните варианти.

Броят на хората в Южна Африка, които са дали положителен тест за COVID-19, се е увеличил в райони, борещи се с Omicron, но все още не е ясно дали увеличението може да се обясни с разпространението на новия вариант или други фактори.

Ефективност на ваксините

Не е известно колко ефективни ще бъдат сегашните ваксини срещу Omicron. Повечето ваксини срещу COVID-19, подготвят имунната система специално срещу шиповия протеин. Тъй като Omicron има много мутации в шиповия протеин, експертите се притесняват, че настоящите ваксини може да са по-малко ефективни при опитите на имунната система да го разпознава.

Но експертите смятат, че дори ако ваксините са по-малко ефективни срещу Omicron в сравнение с предишните варианти, те вероятно все пак ще предоставят някаква защита.

Изследователи от цял свят - включително тези от Pfizer-BioNTech и Moderna усилено изследват колко ефективни са ваксините срещу варианта Omicron.

„Ако трябва да направим чисто нова ваксина, мисля, че това може да стане в началото на 2022 г.“, каза Пол Бъртън, главен медицински директор на Moderna. Ваксините срещу COVID-19 на Moderna и Pfizer-BioNTech са базирани на технология, която е по-бърза за разработване и редактиране в сравнение с предишните ваксини.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |