Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ НА ГРАФ МОНТЕ КРИСТО

06.01.2019
Замъкът Иф е отбранително укрепление на остров Иф на архипелага Фриул в Средиземно море, на 4 км. от град френския град Марсилия.

През Средновековието малкият варовиков остров Иф е използван като убежище за пирати и разбойници. Но през 1516 г. крал Франсоа I решава да построи крепост, за да защити Марсилия от нашественици.

Строителството продължава от 1524 до 1531 година.
Новата крепост придобива страшен вид, но според военните инженери е абсолютно неподходяща за отбрана по няколко причини. Първо, стените са изработени набързо от много крехък камък. И второ, самият проект не е много надежден в отбранително отношение – невъзможно е отблъскването на атаките на врага от всички страни.


Макет на крепостта.

Основата на триетажната крепост с обща площ от 30 хиляди квадратни метра е скала. Структурата е с форма на квадрат с ширина 28 м. В трите ъгъла са разположени кръгли кули с амбразури: Могевер, Св.Кристоф и Св.Яков.


Скица на крепостта от Жак-Франсоа Блондел, 1641 г.

Бастионите са свързани помежду си с широка тераса, под която има вътрешен двоен двор - кладенец. На долния етаж, издълбани в скалата, са скътани килии и кухня, а на горния етаж – вътрешни помещения, наричани каземати. В центъра на двора се намира стар кладенец с дъбова шахта, верига и вана. На територията на крепостта има църква и фар.Крепост-затвор

От 1580 г. замъкът Иф е официален държавен затвор и постепенно придобива репутация на най-ужасното място за задържане в Стария свят. От крепостта е почти невъзможно да се избяга. Килиите, издълбани в скалата, мощните решетки, острите камъни, около сградата, силните течения в крайбрежните води - всичко това лишава затворниците от надежда за намиране на свобода.Заслужава да се отбележи, че при трудни условия в замъка Иф са били държани само бедните и опасните престъпници. Те са обитавали в "яма" - долните килии без прозорци, вентилация и източници на светлина. След смъртта телата на затворниците биват увивани в кърпа и хвърляни в морето.

Срещу заплащане на богатите биват предоставени по-удобни “апартаменти” на върха на крепостта. От прозорците им е могло да се видят морето и слънцето. Освен това на заможните затворници е било позволено да ходят по терасата на главната кула.Като затвор замъкът Иф функционира до 1830 година. Според исторически източници, над 250 години най-малко 3500 затворници са посетили замъка, повечето от които са завършили дните си там. Сред тях са много протестанти, които през XVI век са били считани за главни врагове на държавата. Също така са затворени политици, неприемливи за кралското семейство, гангстери, убийци и т.н.

Известни затворници

Замъкът Иф е място, където са затваряни много благородници и исторически личности. Първият затворник на ужасна крепост е рицарят Анселм, обвинен в заговор срещу краля. Документите сочат, че той е извършил самоубийство.

Оноре де Мирабо, един от най-добрите оратори в историята на Франция и революционен лидер, също изнемогва в подземията на крепостта. Той прекара шест месеца в затвора. Известно е, че Мирабо е държан в луксозна клетка и дори е организирал приеми.

Затворник на замъка Иф е бил капитанът на кораба "Свети Антоний" Жан-Батист Шато. Пътувайки от Ливан до Марсилия, той докарва чума в града. Това престъпление е извършено неволно, но капитанът все пак е осъден на лишаване от свобода.

Идеологът на Френската революция генерал Клебер също посещава мрачната крепост, но след смъртта си. Ковчегът му е в подземията почти 20 години.

Последният затворник на замъка Иф е Гастон Кремие - лидер на Парижката комуна. Той бил откаран в килия през 1871 година, след официалното закриване на затвора, където е разстрелян.

Литературна популярност

През 1844-1845 год. известният френски писател Александър Дюма пише романа „ Граф Монте-Кристо“, където описва затворничеството на главния герой Едмон Дантес. Романът се превръща в един от най-популярните във френската литература, така, че от откриването на замъка Иф за посетители през 1890 година, той никога не е изпитвал недостиг на туристи.


Работното място на писателя.

В замъка има изложба на материали, илюстриращи световната слава на романа „Граф Монте Кристо“, многобройните му екранизации и използването на името Монте Кристо в имената на географски местоположения, предприятия и стоки.


Килията на Едмонд Дантес

На първия етаж на замъка е изложена „килията на Едмон Дантес“, която е свързана с шахта с полу-сутерен без прозорци, който според съдържанието на романа е служил като килия на абат Фария, за когото трябва да се отбележи, че е бил реална личност и никога не е бил заточван в крепостта. Килията има телевизор, на екрана на който е показана сцената на срещата между Дантес и Фария от различни филми, базирани на романа.

На втория етаж на замъка е представена и камерата, в която е пребивавал тайнственият затворник Желязната маска.

„Популярността на замъка Иф е изключително висока, поради двама затворници: Железната маска, който никога не е била там, и Едмон Дантес, които никога не е съществувал“, казва иронично френският историк Ален Деко.

От 1890 година замъкът Иф е отворен за туристи, а от 1926 година е в списъка на националните паметници на Франция. От архитектурна гледна точка крепостта отстъпва на много паметници на Франция, но е пропита със специална атмосфера, изтъкана от невероятни страдания и силата на човешкия дух, в която си заслужава да се потопи всеки един любител на историята и почитател на творчеството на Дюма.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |